Cancerul este o boala
caracterizata printr-o diviziune necontrolata a unui grup de celule, ca
urmare a unor anomalii ale ADN-ului celulelor canceroase. Cele mai
intalnite forme de cancer sunt cele de san, de plaman, de prostata, de
colon, de stomac, de col uterin, de ficat si de esofag. Potrivit unui
raport al Agentiei Internationale pentru Studiul Cancerului, pana in
anul 2030, vor ajunge sa moara de cancer peste treisprezece milioane de
oameni, in fiecare an.
Cancerul este a doua boala din lume,
prin numarul de victime, dupa bolile de inima. Cancerul nu are niciodata
o cauza unica, evolutia acestuia fiind inconstanta si diferita. Cu
toate acestea, oncologia clasica a privit prea putin spre stilul de
viata al bolnavilor, care este semnificativ in evolutia cancerului.
Nu hrani cancerul !
Stilul de viata este decisiv in
aparitia si evolutia cancerului. Astfel, cu cat o regiune este mai
industrializata si dezvoltata, cu atat incidenta cancerului este mai
mare. Unele dintre cele mai puternice arme ale cancerului sunt greselile
pe care le facem noi in alimentatie. Aproape o treime din cazurile
actuale de cancer stau in stransa legatura cu regimul alimentar.
In urma mai multor studii, efectuate in
ultimele decenii, s-a demostrat ca o dieta corecta este foarte
eficienta in profilaxia si terapia cancerului. Astfel, alimentatia poate
fi un aliat de incredere in lupa impotriva cancerului.
Dietoterapia naturista, adica
utilizarea alimentelor naturale in procesul terapeutic, este din ce in
ce mai cautata. Terapia prin alimentatie este acea forma de terapie care
utilizeaza alimentele, fie in starea lor naturala, fie prelucrate
intr-un mod adecvat, ca remedii impotriva diferitelor afectiuni.
De mai bine de un secol si jumatate,
oamenii au inceput sa foloseasca ingrasaminte chimice in agricultura,
din dorinta egoista de a creste productivitatea. Aceste substante
chimice de sinteza au scazut rezistenta plantelor la conditiile mediului
inconjurator. Prin urmare, au fost introduse insecticidele si
erbicidele, la inceput mai slabe, apoi, din ce in ce mai puternice.
Prin introducerea ingrasamintelor
chimice in agricultura, pe langa cresterea productiei, s-a ajuns la
scaderea calitatii solului si la alterarea capacitatii naturale de
aparare a plantei fata de daunatori. Prin urmare, insecticidele au
preluat aceasta functie naturala a plantelor. In cele din urma, s-a
ajuns la modificarea genetica a anumitor organisme, pentru o productie
si mai mare, precum si pentru a obtine roade mai atragatoare, din punct
de vedere estetic.
Zaharul
Zaharul este bun atata timp cat este
consumat in forma lui naturala, impreuna cu celelalte substante
hranitoare din plante, iar nu izolat, sub forma de glucoza si fructoza.
Astazi insa, la nivel mondial, consumul izolat de zahar este enorm.
Zaharul este prezent in prajituri si in dulciuri, in sucuri si in
siropuri, in inghetata, in cafea si in ceai. Zaharul rafinat se comporta
precum un drog, odata crescut consumul acestuia, cu greu mai
putandandu-se reveni la normal.
Consumul de zahar este direct
responsabil pentru aparitia multor boli, printre care si a multor cazuri
de cancer. Organismul uman a fost creat pentru a consuma glucide
naturale, in care zaharul formeaza abia a douazecea parte. Precum un
virus, zaharul a alungat din meniul oamenilor mierea si fructele.
Cu cat creste cantitatea de zahar din
organism, cu atat acesta ajunge sa prezinte mai multe anomalii. Consumul
separat de zahar izolat schimba unele functii de baza ale organismului
uman: celulele incep sa secrete mai multa insulina si acid lactic, iar
instinctul alimentar este dereglat, aparand senzatia de foame
permanenta.
Decalogul alimentatiei
Tehnicile gastronomice trebuie sa nu altereze calitatea nutritiva a alimentelor.
Nu folositi vase din aluminiu sau acoperite cu teflon.
Evitati recipientele din plastic, deoarece contin "ftalati" si "bisfenol-A" (BPA).
Folositi vase emailate sau confectionate din lut, ceramica, yena sau inox.
Evitati cuptorul cu microunde, oala sub presiune si gratarul cu carbuni.
Evitati recipientele din plastic, deoarece contin "ftalati" si "bisfenol-A" (BPA).
Folositi vase emailate sau confectionate din lut, ceramica, yena sau inox.
Evitati cuptorul cu microunde, oala sub presiune si gratarul cu carbuni.
Eviti tratarea alimentelor la temperaturi inalte !
Ce nu se poate consuma crud, sa se gateasca in abur, in apa sau in cuptor.
Eliminati prajelile din alimentatie; prin incingere, uleiul devine toxic.
Ce nu se poate consuma crud, sa se gateasca in abur, in apa sau in cuptor.
Eliminati prajelile din alimentatie; prin incingere, uleiul devine toxic.
Evitati, pe cat se poate, plantele alimentare ingrasate chimic si tratate cu insecticide.
Nu consumati organisme modificate gentic !
Alimentele sa fie integrale, cat mai putin procesate si rafinate.
Nu consumati organisme modificate gentic !
Alimentele sa fie integrale, cat mai putin procesate si rafinate.
Antioxidantii si fibrele, extrem de importante, se gasesc doar in plante.
Colesterolul se gaseste doar in alimente de origine animala.
Colesterolul se gaseste doar in alimente de origine animala.
Nu folositi suplimentele nutritive decat in situatii de forta majora.
Evitati abuzul alimentar. Postul si ajunarea sunt recomandate si de medici.
Digestia incepe in cavitatea bucala, deci masticatia este extrem de importanta.
Digestia incepe in cavitatea bucala, deci masticatia este extrem de importanta.
Faina de cereale sa fie integrala, iar paine sa fie facuta in casa (rapid si sanatos).
Faina alba din comert nu este simpla, ci contine aditivi alimentari (ingrediente).
Limitati progresiv in alimentatie zaharul rafinat si sarea extrafina.
Folositi uleiuri presate la rece, iar nu uleiuri rafinate sau dublu-rafinate.
Faina alba din comert nu este simpla, ci contine aditivi alimentari (ingrediente).
Limitati progresiv in alimentatie zaharul rafinat si sarea extrafina.
Folositi uleiuri presate la rece, iar nu uleiuri rafinate sau dublu-rafinate.
Fructele si legumele, pe cat se poate, sa fie consumate crude, netratate termic.
Fructe importante: Citrice, kiwi, fructe de padure, afine, struguri, nuci, macese etc.
Sucurile din fructe si zarzavaturi se obtin prin presare, nu prin zdrobire violenta.
Uscarea fructelor si a plantelor se face la maxim 40 de grade Celsius.
Fructe importante: Citrice, kiwi, fructe de padure, afine, struguri, nuci, macese etc.
Sucurile din fructe si zarzavaturi se obtin prin presare, nu prin zdrobire violenta.
Uscarea fructelor si a plantelor se face la maxim 40 de grade Celsius.
Cerealele integrale se consuma tratate usor termic, fiind foarte importante.
Grau, porumb, orz, secara, orez si ovaz.
Boabele (fasole, mazare, linte, soia) se consuma numai tratate termic.
Zarzavaturi cu efecte anti-cancer: varza, broccoli, usturoi, ceapa, rosii etc.
Ciupercile sunt renumite pentru efectul lor antitumoral.
Grau, porumb, orz, secara, orez si ovaz.
Boabele (fasole, mazare, linte, soia) se consuma numai tratate termic.
Zarzavaturi cu efecte anti-cancer: varza, broccoli, usturoi, ceapa, rosii etc.
Ciupercile sunt renumite pentru efectul lor antitumoral.
Pestele se consuma tratat usor termic. Pestele sa nu fie de crescatorie, nici afumat.
Lactatele naturale sunt o sursa alimentara completa.
Se recomanda lactatele fermentate: iaurt, sana, chefir si lapte batut.
Lactatele naturale sunt o sursa alimentara completa.
Se recomanda lactatele fermentate: iaurt, sana, chefir si lapte batut.
Apa de retea este poluata prin compusi clorati.
Apa din primele panze freatice este poluata prin azotatii folositi in agricultura.
Se recomanda folosirea apei din puturi de mare adancime.
Dimineata, pe stomacul gol, sa se bea un pahar mare cu apa curata.
Apa din primele panze freatice este poluata prin azotatii folositi in agricultura.
Se recomanda folosirea apei din puturi de mare adancime.
Dimineata, pe stomacul gol, sa se bea un pahar mare cu apa curata.
Vinul curat este bun pentru sanatate. Este recomandat un pahar pe zi.
Ceaiul verde previne aparitia cancerului.
Curcumina (curry) grabeste moartea celulelor tumorale.
Mierea este un inlocuitor sanatos al zaharului (tratata termic, devine toxica).
Ceaiul verde previne aparitia cancerului.
Curcumina (curry) grabeste moartea celulelor tumorale.
Mierea este un inlocuitor sanatos al zaharului (tratata termic, devine toxica).
Cititi ingredientele produselor cumparate !
Evitati mai ales acidul citric (E330) si glutamatul de sodiu (E621).
Evitati mai ales acidul citric (E330) si glutamatul de sodiu (E621).
Teodor Danalache
Informatii complete: "Nu hrani cancerul", Editura Christiana, Bucuresti, 2012.
Informatii complete: "Nu hrani cancerul", Editura Christiana, Bucuresti, 2012.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu