Personal, de când s-a reintrodus religia în şcolile de stat, consider că este cea mai bună cale de a se preda şi învăţa Cuvântul lui Dumnezeu, în mod didactic şi sistematic, la toate vârstele. Noi, preoţii de parohii, nu am putea face acest lucru tot aşa de bine şi cu toţi acei copii. Or, în cadrul unei programe şcolare este cu totul altceva, iar calitatea predării nu poate fi decât satisfăcătoare. Bazele formării persoanei cu privire la conţinutul credinţei trebuie puse la vârsta
şcolară. Preafericitul Părinte Daniel, pe când se afla printre noi, la Geneva, cu înalte responsabilităţi la Institutul Ecumenic din Bossey, referindu-se la catehizarea copiilor în contextul de aici, ne spunea că cea mai bună cale este aducerea lor frecventă la slujbele bisericeşti. Am constatat, în timp, cât de oportună este această cale. Capela noastră fiind în întregime, dar şi frumos pictată, copiii sunt atraşi în special de fondul vizual. Ritualul pe care îl înţeleg cât îl înţeleg, inclusiv veşmintele şi gestica liturgică la care copiii pot fi mult mai atenţi decât adulţii, au darul de a dezvolta în ei simţul liturgic.
Sunt între credincioşii mai în vârstă pe care îi avem printre noi, persoane care îmi spun că deprinderea mergerii la biserică au câştigat-o la o vârstă fragedă, alături de bunici. Desigur, o bună catehizare se face prin predica duminicală, cu condiţia ca cei avuţi în vedere să participe frecvent la sfintele slujbe. Catehizare se poate face în jurul unor tradiţii şi prin organizarea de pelerinaje. Catehizare ar mai putea însemna şi tot comportamentul demn, creştinesc şi responsabil, exemplar, din partea noastră, cei cărora ar trebui să ne sune mereu în urechi cuvintele Mântuitorului: "Voi sunteţi Lumina lumii". (Adrian Agachi)
Sursa:teologie.do.am |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu