Candela Bisericii arde pentru toţi!



joi, 5 septembrie 2013

Suntem facatori de minuni

Ce este minunea? Numim minune tot ceea ce se ridica peste puterea omului si depaseste legile firii. In aceasta lume, traind intr-o stare de cadere, omul socoteste minuni toate acele lucruri care sunt firesti vietuirii dumnezeiesti. In rai nu existau minuni, ci numai lucruri firesti. Nici in viata de apoi nu vor exista minuni. Acestea se petrec doar in aceasta viata trecatoare, in aceasta lume, unde s-a pierdut ordinea fireasca a lucrurilor si omul a ajuns sa gandeasca si sa traiasca intr-un chip nefiresc - strain de Dumnezeu.
Multi obisnuiesc sa zica: "Astazi, printre oamenii de pe pamant nu mai sunt facatori de minuni cum au fost alta data!" Impotriva acestui cuvant, Sfantul Dimitrie al Rostovului spune: "Nu credeti unor astfel de oameni! Daca voiti, cunoasteti ca facatorii de minuni niciodata nu s-au stins de pe pamant, iar dintre acestia se pot afla si astazi. Iata, asadar: tot cel ce-si iubeste vrajmasii este un facator de minuni!"
Nimeni nu socoteste drept un mare lucru iubirea indreptata spre cei care ne iubesc. Minunea apare atunci cand ne raportam cu iubire la cei care ne blesteama, ne urasc, ne vatama si ne prigonesc.
Cuvantul lui Dumnezeu porunceste: "Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc, ca sa fiti fiii Tatalui vostru Celui din ceruri" (Matei 5, 44-45).
Tot cel ce-si iubeste vrajmasii este deja un facator de minuni !
Referindu-se la iubirea vrajmasilor, Sfantul Dimitrie al Rostovului spune: "Aceasta porunca intotdeauna naste facatori de minuni si in timpurile mai vechi si in timpurile mai noi. Si sa nu ne spuna nimeni, socotind vremurile noastre mai rele, ca acum nu mai sunt facatori de minuni! Iubeste-ti vrajmasii si vei fi un nou facator de minuni, vei izbavi si sufletul tau si sufletul acelora."
Toate poruncile lui Dumnezeu ne striga sa ne venim in fire, precum Fiul Risipitor care, suferind in tara indepartata a patimilor, si-a adus aminte de iubirea Tatalui si, cu multa smerenie si pocainta, a alergat degraba spre El. Toate poruncile dumnezeiesti - coordonate ale vietii firesti - sunt minuni pe care trebuie sa le savarsim pentru a putea petrece vesnic impreuna cu Dumnezeu. Poruncile lui Dumnezeu nasc in toata vremea facatori de minuni.
Suntem facatori de minuni, deci, oridecate ori implinim o porunca dumnezeiasca: cand cugetam smerit despre noi insine si despre darurile primite de la Dumnezeu, cand ii iubim pe cei care nu ne iubesc, cand ii iertam pe cei care nu ne iarta, cand nu tinem minte raul, cand le vorbim frumos celor care ne jignesc, cand le slujim celor care ne desconsidera, cand ne lasam cu nadejde in purtarea de grija a lui Dumnezeu, cand avem acea credinta care nu cauta sa vada sau sa atinga tainele dumnezeiesti, cand postim fara a ravni catusi de putin la carnurile lumii, cand ne imbratisam sotul/sotia fara nici o miscare patimasa a trupului etc.
In cele din urma, parca mai presus de toate, suntem facatori de minuni atunci cand impreuna-suferim cu aproapele indurerat si ne rugam pentru el din toata inima. Sfantul Serafim din Platina spune: "De ce par a fi atat de putine minuni astazi? Pentru ca noi abia daca mai stim ce este durerea inimii. Durerea inimii este conditia cresterii duhovnicesti si a aratarii puterii lui Dumnezeu. Tamaduirile si celelalte minuni se întampla celor deznadajduiti, inimilor îndurerate, dar care, totusi, continua sa se încreada si sa nadajduiasca în ajutorul lui Dumnezeu. Atunci lucreaza Dumnezeu. Asa-zisa lipsa a minunilor din ziua de azi arata lipsa durerii din inimile oamenilor si chiar din ale multor crestini ortodocsi - prinsi de racirea tot mai mare a inimilor din vremurile de pe urma."
Rugaciunea savarsita cu inima indurerata savarseste cele mai multe minuni, caci abia atunci credinta, nadejdea si smerenia se aprind, iar omul nu mai priveste decat spre mila si dragostea lui Dumnezeu. Prin insasi viata noastra crestina, deci, suntem facatori de minuni, iar mai ales aceia dintre noi care isi iubesc vrajmasii si sunt neobositi-rugatori pentru aproapele indurerat.
Teodor Danalache

Niciun comentariu:

Legaturii Ortodoxe

  1. MITROPOLII, ARHIEPISCOPII, EPISCOPII ROMÂNEŞTI
  2. BISERICI, MĂNĂSTIRI, PAROHII ROMÂNEŞTI
  3. SITE-URI ALE ALTOR BISERICI ORTODOXE
  4. PAGINI PERSONALE
  5. PAGINI DIVERSE
  6. ALTELE