Candela Bisericii arde pentru toţi!



luni, 19 aprilie 2010

Sf. Apostol Iuda - unul dintre cei 12 Apostoli ai lui Hristos

Sf. Apostol Iuda - unul dintre cei 12 Apostoli ai lui Hristos

Astazim-am gandit ca sa postez cateva randuri depre Sf. Ap. Iuda care este ruda Domnului.


In 19 iunie il praznuim pe Sfantul Apostol Iuda, ruda Domnului. Sf. Iuda Tadeu, potrivit traditiei, este rau de potop, de trasnete, de moarte naprasnica si de surpaturi ale pamantului


Sf. Apostol Iuda, "nu al lui Iscarioti - dupa cum precizeaza Evanghelistul Ioan, este ultimul din cei 12 apostoli ai lui Hristos, inainte de Iuda, omonimul sau, si se trage din semintia lui David si a lui Solomon. El s-a nascut in Nazaret, din parintii Iosif tamplarul - care a fost dupa aceea logodnicul Preacuratei Fecioare Maria - si Salomeea, fiica lui Agheu. Pe ea a luat-o Iosif prima data de sotie dupa lege, aceasta nascandu-i patru baieti: Iacob, Iosie, Simon si Iuda - viitorul Apostol. Sfantul Matei Evanghelistul il numeste Tadeu, ceea ce inseamna "Inimosul, curajosuli. Cel care poarta nume identic cu tradatorul lui Iisus (din acest motiv, cei doi apostoli sunt deseori confundati) este chiar "fratelei Domnului si al lui Iacob, in intelesul de ruda foarte apropiată.

La nunta lui Iuda Tadeu, Iisus savarseste o minune
Potrivit istoricului crestin Eusebiu, Iuda Tadeu ar fi mirele din Cana Galileei, la nunta caruia Hristos a savarsit minunea schimbarii apei in vin. Intrucat Domnul Iisus le spusese apostolilor ca El se va arata prin Duhul Sfant discipolilor sai, si nu lumii, Iuda Tadeu a intervenit in cuvantarea tinuta de Isus la Cina cea de taina: "Doamne, cum se face ca ni te vei arata noua si nu lumii?i. Iisus, ca si cand nu ar fi auzit, a spus urmatoarele: "Daca cineva ma iubeşte, va pazi poruncile mele; si Tatal meu il va iubi, si noi vom veni la el si ne vom stabili locuinta in eli. Sf. Apostol Iuda a luminat cu invatatura cuvantului sau Mesopotamia si neamurile invecinate, propovaduind Evanghelia. Asa a ajuns in cetatea Edesei si la Abgar, mai marele locului, ca sa-l tamaduiasca. Dupa aceea s-a dus la cetatea Arara, unde a fost spanzurat de cei necredinciosi, dandu-si sufletul lui Dumnezeu. Noul Testament cuprinde o scrisoare canonica, purtand numele apostolului Iuda Tadeu. Ea contine o dojana aspra la adresa unor invatatori, "care schimba in desfrau harul Dumnezeului nostru si-l tagaduiesc pe unicul nostru Stapan si Domn, Iisus Hristosi, si indemnuri insistente pentru pastrarea credintei si a unei vieti neprihanite. (Text adaptat dupa "Vietile Sfintilori)
Dupa tradarea lui Iuda Iscarioteanul si inlocuirea lui cu Ap. Matia, lista celor 12 Apostoli este urmatoarea: Simon, zis Petru; Andrei cel Intai chemat - fratele lui Petru; Iacov (fiul lui Zevedei); Ioan Teologul - fratele lui Iacov (fiul lui Zevedei); Filip; Vartolomeu - zis si Natanail; Toma; Matei; Iacov (fiul lui Alfeu); Iuda - numit si Levi, supranumit Tadeu, ruda Domnului; Simon Zilotul; Matia - in locul lui Iuda Iscarioteanul.

Obiceiuri. Traditii
* Se spune ca Iuda tine piciorul pe care se sprijina pamantul; cand se va roade acel picior, pamantul se va surpa si se va distruge.
* Sarbatoarea se tine ca sa nu se scufunde pamantul.
* Ziua Sf. Iuda se tine vara fiindca se zice ca ar fi frate cu Ilie si e rau de trasnet.
* Sfantul este paza campului impotriva fulgerelor si a grindinei. El este stapanul furtunilor si, dupa vrerea lui, sloboade piatra asupra holdelor. Un om a sapat pamantul in ziua lui Iuda. Un altul, vecin de tarla cu primul, n-a lucrat in ziua cu pricina. Dupa cateva zile, a venit o piatra, care a distrus tot locul celui dintai, dar a lasat neatins porumbul sateanului care cinstise, prin nelucrare, ziua sfantului. Tot asa, un om lucra la o casa mare. Spre seara, s-a iscat o furtuna mare, care i-a distrus acoperisul, azvarlindu-l peste rau.
* Iuda a dat boala varsatului; il cinstim, ca sa nu ne imbolnavim de varsat.

Protectorul casei si al familiei

' In ziua aceasta se munceste numai pana la amiaza, facand claca, fara plata, lucrandu-se numai pe mancare si bautura.
' Cel care tine ziua Sf. Iuda este protejat de cutremure.
' Daca sapi in aceasta zi, se pune ca se surpa locul unde s-a sapat.
' Este serbat, ca sa nu vina fiarele salbatice sa rapeasca vitele.
' E rau de sarituri si omoruri; celor care sar de ziua Sfantului li se intampla lucruri rele. Cine nu tine ziua e lovit de nebunie.
' Este interzis lucrul in aceasta zi, pentru a nu te imbolnaviri de boli divolesti; de aceea i se mai spune si zi diavoleasca.
' Apostolul Iuda este mijlocitor in cauzele disperate.

Niciun comentariu:

Legaturii Ortodoxe

  1. MITROPOLII, ARHIEPISCOPII, EPISCOPII ROMÂNEŞTI
  2. BISERICI, MĂNĂSTIRI, PAROHII ROMÂNEŞTI
  3. SITE-URI ALE ALTOR BISERICI ORTODOXE
  4. PAGINI PERSONALE
  5. PAGINI DIVERSE
  6. ALTELE