Candela Bisericii arde pentru toţi!joi, 29 decembrie 2011

Cuvinte de invatatura


"Nimeni nu se va inrai din pricina binelui!"

Parintele Tadei


Un mod diferit de viata

Spunea avva Veniamin, preotul Chiliilor: am mers la Sketis la un batran si am vrut sa-i aducem putin ulei. El ne-a spus: Uitati vasul pe care mi l-ati adus acum trei ani. Unde l-ati pus, asa a si ramas. Si auzind noi ne-am minunat de felul de trai al batranului.


"Nadejdea in Dumnezeu face inima larga, iar grija trupeasca o ingusteaza".

Sfantul Marcu Ascetul


Redescoperirea Sfintei Euharistii
,,Cu cât se apropie cineva de lumină, se luminează; cu cât de apropie de foc, cu atât mai mult se încălzeşte; cu cât se apropie de sfinţenie, cu atât mai mult se sfinţeşte, cu cât se apropie cineva de Dumnezeu, prin Sfânta Împărtăşanie, cu atât mai mult se luminează, se încălzeşte şi se sfinţeşte. '' Sfântul Nicodim Aghioritul


"Nu intreba de ce sau prin cine a venit suferinta, ci cum sa o porti cu multumire, fara intristare si fara pomenirea raului".

Sfantul Marcu Ascetul


Sfinţenia vine din dragoste. Toţi cei ce cred şi iubesc cu adevărat sunt sfinţi.

definiţie de Sfântul Ioan Gură de Aur

Sfântul Isidor Pelusiotul spune: "Diavolul nu stie care ne sunt gândurile noastre, pentru că acest lucru tine exclusiv de puterea lui Dumnezeu. Insă el ne ghiceste gândurile după gesturi si vorbe. Demonii, în lupta pe care o duc împotriva crestinilor nu cunosc asezarea inimilor lor, nu le pot cunoaste gândurile. Dar ei le deduc, după cuvintele pe care le vorbim, după gesturile pe care le facem. (După cum mergem, după cum privim, după cum vorbim, demonii pot să cunoască starea noastră sufletească lăuntrică). Satana pierzând, prin mândrie si blestem, constiinta dumnezeiască a ajuns nestiutor. De aceea, nu poate sti de la sine ce să facă, ci vede ce face Dumnezeu ca să ne mântuiască si se sileste să facă cele contrare . Demonii, pentru care contemplarea lui Dumnezeu în Duhul Sfânt nu este posibilă, pot căpăta energie unii de la altii, dar si energie păcătoasă, de la omul păcătos. Pentru aceasta, ei trebuie mai întâi să-l facă pe om asemenea lor, căpătând astfel acces în sufletul lui. Un om pătimas si desfrânat este o sursă de energie păcătoasă importantă pentru duhurile necurate. Diavolii aprind în el patimile, care îi vor devora toate fortele vitale. In acelasi timp, diavolii se hrănesc cu această energie a păcatelor.


"Omului nu-i este cu putinta sa dazradacineze pacatul cu propria putere, ci doar cu puterea dumnezeiasca."

Sfantul Macarie cel Mare


"Ce pustiu ar fi spatiul daca n-ar fi punctat de biserici!"

Petre Tutea


“Intra in Biserica si te caieste! Aici nu se trage la judecata, ci se da iertarea pacatelor.”

Sfantul Ioan Gura de Aur"Sa mori si sa inviezi in fiecare zi! Daca nu stii sa mori, sa n-ai nadejde de inviere!"

Parintele Arsenie Papacioc

"Apropie-te de cei drepti si prin ei te vei apropia de Dumnezeu”.
Sfantul Isaac Sirul


"Esti bogat ? Foarte bine ! Esti zgarcit ? Foarte rau !"
Sfantul Ioan Gura de Aur"Blandetea este asezarea nemiscata a sufletului, care ramane acelasi la cinste si la necinste".
Sfantul Ioan Scararul


"Bogatia nu este in sine ceva rau sau bun, ci o unealta de care te poti folosi rau sau bine."
Sfantul Clement Alexandrinul


"Daca nu te vei face imparat peste pofte si ganduri, nu vei mosteni Imparatia Cerurilor."Sfantul Dimitrie al Rostovului
"Domnul lasa boala sa se lungeasca atunci cand vede ca aceasta contribuie mai mult decat sanatatea la mantuirea omului".


Sfantul Teofan Zavoratu

"Sa ne cinstim unii pe altii, pentru a invata sa-L cinstim pe Dumnezeu."

Sfantul Ioan Gura de Aur


"Fii totdeauna cu Dumnezeu, daca vrei ca Dumnezeu sa fie totdeauna cu tine!"

Sfantul Ioan Gura de Aur"Cea mai inalta filosofie pentru om este sa aiba moartea neincetat inaintea ochilor sai".

Parintele Ilie Cleopa"Masura infranarii se ia dupa masura puterii fiecaruia".

Sfantul Vasile cel Mare"Nepatimirea nu inseamna a nu fi luptat de diavol, ci, luptat fiind de acesta, nebiruit sa ramai."

Sfantul Diadoh al Foticeei"Crestinul nu se poate intrista decat atunci cand el sau aproapele sau fac ceva impotriva voii lui Dumnezeu".

Sfantul Ioan Gura de Aur

"Esti stapan pe pantecele tau ? Fii atunci stapan si pe limba ta !"

Sfantul Nil Sinaitul"Datoria de a te ridica din pacat e permanenta, dar si datoria de a evita pacatul trebuie sa fie permanenta".

Parintele Teofil Paraian
"Daca nu poti sa-ti iubesti vrajmasii, macar sa nu-i urasti".

Parintele Arsenie PapaciocIndemnuri pentru desavarsire

"Cu dragoste fa ascultarea, fara cartire, fara manie, fara lauda, fara rautate. Fii in toate calm, cu vorbire blanda. Nu judeca pe nimeni. Fa-te toate tuturor, de curvie fugi ca de sarpe, de manie fugi ca de leu, de lauda ca de diavol. Fugi, fugi de oameni, fii tacut in toate si strain tuturor, ca asa sa te poti bine ruga. Cugeta la moarte, ca de ea nu vei scapa. Rabda ispitele, ca ele te incoroneaza. Citeste, cugeta, scrie, roaga-te, toate fa-le cu dragoste, fara lene, fara plictiseala, ca sa-ti fie de folos. Iar in inima plangi neincetat". (Parintele Ioanichie Balan)"Ce pustiu ar fi spatiul daca n-ar fi punctat de biserici!"

Petre TuteaZis-a avva Vitimie: pogorându-mă eu odată la schit, mi-au dat unii puţină miere, ca să le dau bătrânilor şi am bătut în uşa chiliei lui avva Ahila ca să-i dau lui. Iar el a zis: cu adevărat, frate, nu mi-ar fi fost voia să-mi baţi acum în uşă, chiar de ar fi fost mană. Dar nici la altă chilie nu te mai duce. Deci m-am dus la chilia mea şi le-am dus la biserică.
A spus avva Alonie: de nu-şi va spune întru inima sa omul „eu singur şi Dumnezeu suntem pe lume“ nu va avea odihnă.L-a întrebat odată avva Agathon pe avva Alonie:
– Cum să-mi stăpânesc gura să nu spună minciuni?
– Dacă nu minţi o să faci multe păcate.
– Cum aşa?
– Iată că doi oameni au săvârşit ucidere înaintea ta, şi unul s-a ascuns în chilia ta. Şi vine dregătorul şi te întreabă: „în faţa ta s-a petrecut uciderea?“ Dacă nu minţi îl dai pe om morţii. Mai bine lasă-l dinaintea lui Dumnezeu fără lanţuri; căci El le vede pe toate."Când tu vorbeşti în ascuns cu tine însuţi, cuvintele tale sunt cercetate în cer. De aceea şi răspunsurile îţi vin de acolo." (Sfântul Vasile cel Mare)
"Nadejdea in Dumnezeu face inima larga, iar grija trupeasca o ingusteaza".
Sfantul Marcu AscetulBogatia, slava, frumusetea sunt desertaciuni, deoarece raman aici. Milostenia, insa, ingaduinta si, in general, virtutile nu sunt desertaciuni, deoarece te insotesc si in cealalta viata.
Din viata si invatatura Parintelui EpifanieCelor ce-l intrebau, mereu, despre vremea celei de A Doua Veniri a Domnului, le spunea:
- Nu va preocupati prea mult cu aceste lucruri. La ce va va folosi cunoasterea timpului celei de A Doua Veniri? Oare, ca sa apucati sa va pocaiti? Sa stiti ca ziua mortii fiecaruia dintre noi este in esenta si Ziua Judecatii sale, deoarece de atunci inainte nu vom putea adauga la cele facute, nici vom putea lua ceva din ele. Si deoarece ziua mortii noastre poate fi si cea de azi, sa fim gata!
Cand va nedreptatesc oamenii, sa stiti ca dobanditi actiuni in cer."Cine isi simte greutatea pacatelor sale, acela nu se uita la pacatele aproapelui sau."

Avva Moise

Cand omul a fost om, atunci a devenit si lumea, lume....Un băiat veni la tatăl sau voind sa se joace. Acesta însă nu avea timp și nici chef sa se joace cu copilul. Asa ca, se gândi cum ar putea sa ocupe copilul. El găsi într-o revista o fotografie complicata și detaliata a pământului, o rupse în multe bucatele și i-o dădu copilului sa refacă fotografia, gândindu-se ca este un puzzle atât de complicat, încât copilul va fi ocupat o vreme.
Băiatul se retrase într-un colt și începu sa facă puzzle-ul.
Abia trecuseră câteva minute ca el veni la tatăl sau și ii arata fotografia completa. Tatălui nu-i veni sa creada si il intreba pe copil cum de reusise sa refaca atat de repede fotografia. Copilul raspunse: "pe partea cealalta era fotgrafia unui om. Am facut omul si cand omul a fost om, atunci a devenit si lumea, lume" .
Un bătrân spunea:
– Oamenii din ziua de astăzi nu au harul lui Dumnezeu. Şi dacă uneori au puţin har, ei îl îndepărtează. Atunci diavolii stau cu ei. Gândurile rele împiedică harul divin. Nici asceza nu-i aşa puternică ca gândurile bune. Gândurile bune vin numai la acei care văd totul cu ochi curaţi."Daca te lipsesti de rugaciune, faci la fel ca si cum ai scoate un peste din apa".

Sfantul Ioan Gura de AurUn călugăr mai în vârstă spunea:
– Întotdeauna când eşti tentat să judeci, ar trebui să-ţi pui un semn de întrebare asupra situaţiei şi să nu judeci. Aceasta pentru că noi nu ştim ce se întâmplă cu adevărat!
Binecunoscutul părinte Dionisie, unul dintre Kartsonieni, l-a sfătuit odată pe monahul Daniel:
– Fiul meu, din lucrurile pe care le auzi împotriva cuiva, nu trebuie să crezi nimic, iar din ce vezi să crezi numai jumătate. De fapt, nici jumătate, pentru că mulţi se prefac a fi proşti. Nu judeca!
"Fericirea adevarata nu sta intr-o senzatie trupeasca, ci intr-o nobila delectare spirituala".

Parintele Constantin GaleriuPateric, avva Macarie Egipteanul: Avva Macarie se intorcea, odata, din lunca la chilia sa, incarcat cu ramuri de palmier, cind, iata, ii iese in cale diavolul cu o secera. A vrut sa-l loveasca, dar n-a putut. Atunci ii zice: „Esti tare, Macarie, nu pot sa-ti fac nimic, si totusi fac si eu ce faci tu: tu postesti, postesc si eu; veghezi noaptea; nici eu nu dorm niciodata. Cu un singur lucru ma birui” Avva Macarie intreaba: „Care?”. Diavolul raspunde: „Smerenia. De aceea nu pot sa-ti fac nimic.”"In omul care castiga sfintenia, tot trupul devine chip si tot chipul devine privire".

Sfantul Macarie cel Mare"Împacă-te cu Dumnezeu şi mulţi oameni vor veni să se împace cu tine."

(Sfântul Serafim din Sarov)

"Când noi ne aducem aminte de păcatele noastre, Dumnezeu le uită."
(Sfântul Ioan Gură de Aur)
“Sufletul trăieşte veşnic şi nu poate muri, căci este suflare din suflarea lui
Dumnezeu, iar la Judecata de Apei, sufletul iarăşi se va uni cu trupul. “

Sfântul Ioan Gură de Aur

''O singura atitudine este valabila:o viata inalta crestina de necontenita rugaciune.Adica ce faci sa fie curat-orice fapta,orice gand sau vorba,orice relatie ,munca,odihna,totul sa fie stare de rugaciune,de comuniune cu Dumnezeu.Pacatul a fost biruit de IUBIRE.''-SFANTUL INCHISORILOR"Credinta te instituie in inima lui Dumnezeu".


Parintele Constantin Galeriu

Avva Pimen a zis: "Odata, cand batranii stateau jos si mancau, avva Alonios statea in picioare si servea. Ei, vazandu-l, l-au laudat, dar el n-a raspuns nimic. Cineva il ia deoparte si-l intreaba: «De ce n-ai raspuns batranilor, cand te-au laudat?». Avva Alonios ii zice: «Daca raspundeam, as fi parut ca primesc lauda»".
"Când tu vorbeşti în ascuns cu tine însuţi, cuvintele tale sunt cercetate în cer. De aceea şi răspunsurile îţi vin de acolo." (Sfântul Vasile cel Mare)Cel mai mai mare Om din istorie.. Iisus
- N-a avut servitori, si totusi I se spunea Stapan..
- N-a avut diploma, si totusi I se spunea Invatator.
- N-a avut medicamente, si totusi I se spunea Vindecator.
- N-a avut armata, si totusi se temeau de EL,
- N-a castigat nici un razboi, si totusi a cucerit lumea.
- N-a comis nici o crima, si totusi l-au rastignit.
A fost inmormantat, si totusi traieste si azi.
"Dumnezeu nu ne porunceşte şi nu doreşte să fim trişti în inima noastră; mai degrabă, doreşte ca, din iubire pentru El, să avem mereu bucurie în suflet." (Sfântul Ioan Scărarul)Avva Macarie se intorcea, odata, din
lunca la chilia sa, incarcat cu ramuri de palmier, cind, iata, ii iese in cale diavolul cu o secera. A vrut sa-l loveasca, dar n-a putut. Atunci ii zice: „Esti tare, Macarie, nu pot sa-ti fac nimic, si totusi fac si eu ce faci tu: tu postesti, postesc si eu; veghezi noaptea; nici eu nu dorm niciodata. Cu un singur lucru ma birui” Avva Macarie intreaba: „Care?”. Diavolul raspunde: „Smerenia. De aceea nu pot sa-ti fac nimic.”
"Esti tu insuti cand esti stapan pe tine".

Parintele Dumitru Staniloae"Cand se termina pacatul, incepe rugaciunea, iar cand se termina rugaciunea, incepe pacatul".


Fer. AugustinIn biserica, preotul tine locul apostolilor. Trebuie sa cautam sa savârsim fapte de virtute mai mult decât sa umblam dupa minuni, ca mai mare lucru este sa ai o viata virtuoasa decât facerea de minuni -Din invataturile morale ale Sfantului Ioan Gura de Aur
"Nadejdea in Dumnezeu face inima larga, iar grija trupeasca o ingusteaza".


Sfantul Marcu Ascetul"Nu recunosc alt semn al superioritatii decat bunatatea." (Ludwig van Beethoven)


"Nu a zice ci a misca inseamna a ajunge!" (Arhim. Arsenie Papacioc)Avva Arsenie, fiind inca in palatele imparatesti, s-a rugat lui Dumnezeu, zicand : Doamne, indrepteaza-ma, ca sa stiu cum ma voi mantui ? Si i-a venit glas zicandu-i : Arsenie, fugi de oameni si te vei mantui.
"Blandetea este asezarea nemiscata a sufletului, care ramane acelasi la cinste si la necinste". .

Sfantul Ioan Scararulfrate
l-a întrebat pe avva Euprepie despre viaţă. Bătrânul i-a spus: mâncă iarbă, poartă fân şi dormi în paie, (adică dispreţuieşte-le pe toate) dar dobândeşte inimă de fier.Era un frate care locuia în chinovie şi stăpânea nevoinţa foarte. Auzind fraţii din Sketis despre el, au venit să-l vadă, şi s-au dus la locul unde lucra el. După ce le-a dat bineţe, s-a întors şi a început să lucreze iar. Văzând fraţii, i-au zis: Ioane, cine te-a primit în monahie? Cine te-a făcut călugăr şi nu te-a învăţat să iei cojoacele fraţilor, şi să le zici „rugaţi-vă“ sau „aşezaţi-vă“? El le zise: Ioan păcătosul n-are vreme de aşa ceva.
"Nimic nu este mai vrednic de plans decat o minte care cugeta despre Dumnezeu in afara lui Dumnezeu".


Sfantul Diadoh al FoticeiiS-au dus nişte fraţi la avva Antonie şi i-au zis: „Spune-ne nouă cuvânt: cum să ne mântuim?“ Zis-a lor bătrânul: „Aţi auzit Scriptura? Îndeajuns vă este“. Iar ei i-au zis: „Voim să auzim şi de la tine, părinte“. Atunci le-a zis bătrânul: „Evanghelia zice: «de te loveşte cineva peste obrazul drept, întoarce-i şi pe celălalt» (Mt. 5, 39). Zis-au lui: „Nu putem face aceasta“. Zis-a lor bătrânul: „De nu puteţi întoarce şi pe celălalt, măcar pe aceea una să o suferiţi (răbdaţi)“. Zis-au lui: „Nici aceasta nu putem“. Zis-a bătrânul: „Dacă nici aceasta nu puteţi, nu daţi în locul celei primite“. Şi au zis ei: „Nici aceasta nu putem“. Atunci a zis bătrânul către ucenicul său: „Fă-le lor puţină fiertură, că sunt neputincioşi“. Iar către ei a zis: „Dacă aceasta nu puteţi şi aceea nu vreţi, ce să vă fac vouă? De rugăciuni este trebuinţă“.Un frate, care s-a lepădat de lume şi a împărţit averile sale săracilor, ţinând puţine pentru sine, a mers la avva Antonie. Şi, despre acestea cercetându-l bătrânul cu de-amănuntul, i-a zis: „De voieşti să te faci monah, mergi în satul cutare, cumpără carne, şi pune-o împrejurul trupului tău gol şi apoi vino aici“. Şi făcând fratele aşa, câinii şi păsările îi rupeau (sfâşiau) trupul. Şi, ajungând el la bătrânul, acesta îl întrebă de a făcut cum
l-a sfătuit. Iar acela, arătându-i trupul lui sfâşiat, sfântul Antonie i-a zis: „Cei ce se leapădă de lume şi voiesc să aibă bani, astfel sunt sfâşiaţi de dracii care-i luptă“."Cand cineva castiga dragostea, atunci acela, odata cu dragostea, cu insusi Dumnezeu se imbraca".


Parintele Benedict Ghius"Nimic nu este mai vrednic de plans decat o minte care cugeta despre Dumnezeu in afara lui Dumnezeu".


Sfantul Diadoh al Foticeii"Blandetea este asezarea nemiscata a sufletului, care ramane acelasi la cinste si la necinste". .

Sfantul Ioan Scararul


Sfantul avva Antonie, sezand odata in pustie, a venit in lenevie si in multa intunecare de ganduri si zicea catre Dumnezeu : Doamne, voi sa ma mantuiesc si nu ma lasa gandurile. Ce voi face in scarba mea ? Cum ma voi mantui ?
Si, sculandu-se putin, a iesit afara si a vazut odata pe cineva ca pe sine sezand si impletind o funie, apoi sculandu-se de la lucru si rugandu-se, si iarasi sezandsi impletind funia; apoi iarasi sculandu-se la rugaciune. Acesta era ingerul Domnului, trimis spre indreptarea si intarirea lui Antonie.
Si a auzit pe inger zicand : asa fa si te mantuieste. Iar el auzind aceasta, a luat multa bucurie si indrazneala si facand asa se mantuia.Zis-a avva Antonie : parintii cei de demult, cand mergeau in pustie, intai se vindecau pe sine si facandu-se doctori alesi, vindecau si pe altii. Iar noi iesind din lume, mai inainte de a ne vindeca pe noi singuri, indata incepem a vindeca pe altii si intorcandu-se boala asupra noastra, se fac noua cele de pe urma mai amare decat cele dintai si auzim de la Domnul zicand : Doctore, vindeca-te mai intai pe tine
"Nici bunatatile pamantesti nu se obtin fara osteneli. De ce renuntam atunci la cele ceresti din cauza ostenelilor?"


Sfantul Nil Sinaitul"Sf. Apostol Pavel a plans trei ani zi si noapte indreptand lipsurile altora


Fapte 20, 31), iar noi nu plangem nici pentru ale noastre." (Sf. Ioan Hrisostom“Daca Dumnezeu isi
amana pedeapsa atunci tu nu-ti amana intoarcerea” – Sfantul Augustin


"Nu credinta este aceea care se naste din minune, ci minunea ia nastere din credinta”.

Feodor Dostoievski


"Nu intreba de ce sau prin cine a venit suferinta, ci cum sa o porti cu multumire, fara intristare si fara pomenirea raului".

Sfantul Marcu Ascetul


"Sa iubesti inseamna sa gravitezi in jurul implinirii celuilalt".

Pr. Pantelimon, Manastirea Oasa"Pacea inimii este tacerea in care ne vorbeste Dumnezeu."


Parintele Sofian Boghiu"Orice pacat constituie o cedare, orice rautate, o infrangere".


Parintele Iustin Popovici"La Dumnezeu nu ajungi decat prin dezlipirea totala de tot ce nu-i Dumnezeu".

Maurice Blondel“Asta imi este toata misiunea si rostul pe pamant, pentru care m-a inzestrat cu daruri – desi eu sunt nevrednic. Pentru asta sunt solicitat în toate partile, ca sa propovaduiesc iubirea lui Dumnezeu si sfintirea oamenilor prin iubire. De alte ganduri si rosturi sunt strain.” (Parintele Arsenie Boca)"Ingrijiti pe bolnav nu ca pe un frate, ci ca pe Insusi Dumnezeu!"


Nicolae Paulescu"Cine este bun, mai bun sa se faca, iar cine a biruit ispita, sa se roage pentru cel care e inca in ispite."


Parintele Paisie Olaru
Pravalia cu aromate

A zis un batran:

- Cel care intra intr-o pravalie de aromate, chiar de nu cumpara nimic, se impartaseste de buna mireasma. Asa este si cu cel care ii cerceteaza pe Parinti; daca vrea omul sa lucreze, ei ii arata calea smereniei, care i se face zid inaintea navalirii dracilor.


Pe aleşii lui Dumnezeu îi ştie numai El, Stăpânul. Sunt creştini simpli, cu viaţă sfântă, pe care îi ştie doar Bunul Dumnezeu, care se nevoiesc în ascuns şi fac fapte bune, fără să le vădească lumii. Aşa era odată un frate negustor, care făcea milostenie ascunsă. Mergea la Iaşi şi lua strugurii cu 18.000 lei kg. Venea la Tg. Neamţ şi-i vindea cu 16.000 lei kg. Când îl întreba cineva, ce mai face, cum îi merg afacerile, el răspundea totdeauna: „Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”. „Ei, ce să-i faci! Câştig şi eu două mii la kg, plus drumul, osteneala; slavă lui Dumnezeu!”.

Aceasta era milostenia lui, lua scump şi vindea ieftin, fără să ştie cineva ce face el. Aşa ştia el să lucreze ca să câştige bunurile cereşti."Credeti in Hristos ca sa aveti un sens in viata!"


Parintele Dumitru Staniloae"Smerenia si dragostea. Cu aceste doua virtuti se poate incepe descrierea Ortodoxiei."


Parintele Sofian Boghiu"Noi punem rabdarea, iar Dumnezeu mantuirea".


Sfantul Teofan ZavoratulZis-a avva Antonie : eu nu ma mai tem de Dumnezeu, ci il iubesc pe El. Ca dragostea scoate afara frica.Zis-a avva Antonie : cel ce bate bucata de fier, intai socoteste cu mintea ce va sa faca : secere, cutit sau topor ? Asa si noio trebuie sa socotim, care fapta buna uneltim, ca sa nu ne ostenim in desert.
Prietenii adevarati sunt cei ce au aceleasi probleme ca tine sau le-au avut si le-au rezolvat si vor sa te ajute si pe tine sa le rezolvi , Amin
Timpul înseamna pentru Dumnezeu durata asteptarii între bataia Sa la poarta si fapta noastra de a deschide. ( pr. Dumitru Staniloae)
"Daca te rogi numai cand te rogi, de fapt nu te rogi deloc".

Parintele Teofil Paraian

'adevarat va zic voua, de nu va veti fi precum prucii nu veti intra in imparatia cerurilor'' (matei 18,3)
Puterea rugaciunii nu sta in multa vorbarie, ci in sinceritatea suspinului de rugaciune. (Sfantul Nectarie)
“Lumea s-a saturat de predici, ea are nevoie de Hristos! Nu vorbe, ci fapte se cer!”
Cel flămând nu are nevoie de o fotografie a pâinii, nici de o frumoasă descriere a pâinii, ci are nevoie chiar de pâine.
"Cele trei rele care ameninta necontenit sufletul sunt uitarea, lenea si nestiinta.

Sfantul Marcu AscetulIn afara Ortodoxiei celei adevărate, întunericul creşte cu repeziciune!
Pe calea binelui mai degraba obosesti odihnindu-te, decât ostenindu-te. (Sfântul Vasile cel Mare)
Trei gropi ne deschid diavolii: intai ,ne opresc de la facerile de bine ,apoi,daca nu reusesc ,cauta sa ne determine sa facem binele fara Dumnezeu ,iar ,
daca nici asa nu pot,ne lauda pentru binele facut pentru a ne mandri.

Sf Ioan Scararul“Iadul e durerea celor ce nu pot iubi”


DostoievskiPentru creatorul de valori spirituale, contactul cu lumea este întotdeauna dificil şi mizeria umană tinde să-l inunde. Unde să găsească el resursele pentru a crea? Şi pentru cine să creeze? Merită să creezi?Sfîntul Andrei Rubliov ajunge să extragă frumuseţea icoanelor sale deopotrivă din suferinţa acestei lumi pentru care Hristos S-a făcut om, şi a biruit moartea prin moarte, înviind şi deschizîndu-ne şi nouă raiul, dar şi din absoluta frumuseţe a lui Dumnezeu care ni S-a revelat în transfigurarea lui Hristos".
"Nu intreba de ce sau prin cine a venit suferinta, ci cum sa o porti cu multumire, fara intristare si fara pomenirea raului".


Sfantul Marcu AscetulSunt strain


Un frate i-a zis lui avva Olimp: Da-mi un sfat!

Avva Olimp i-a raspuns: Sa nu sezi cu ereticii, ii spuse el! Infraneaza-ti limba si pantecele si oriunde te-ai afla spune necontenit: sunt strain.


Trupul nostru cel muritor se va preschimba, muritorul se va îmbraca în nemurire, iar în locul nevoilor va intra o pace sigura si un statornic repaos al vietii. ( Sfântul Ioan Gura de Aur)

Asa cum aici se vede sufletul prin trup, tot asa acolo, în viata viitoare, se va vedea trupul prin suflet. ( Sfântul Grigorie Palama)
Nelinistile si tulburarile vietii nu vin din schimbarea norocului, ci cauzele acestora sunt în noi însine si în puterea sufletului nostru. ( Sfântul Ioan Gura de Aur)
Primii oameni n-au fost ziditi nici nemuritori, nici muritori, ci în atare de a ajunge fie la moarte, fie la nemurire, dupa ascultarea fata de Dumnezeu. ( Sfântul Teofil al Antiohiei)
Pentru Tine ne-ai creat, Doamne, si inima noastra nu-si gaseste pacea pâna când nu se odihneste în Tine. ( Fericitul Augustin)


"Cuvantul lui Dumnezeu este paine cu care se hranesc sufletele flamande de Dumnezeu."

Sfantul Grigorie TeologulAsemănarea Cuvântului lui Dumnezeu cu sămânţa este tot ce poate fi mai potrivit. Pune alături o sămânţă şi o piatră scumpă. Piatra de preţ, fiind mai strălucitoare, va atrage asupra ei mai multe priviri decât modesta sămânţă. Pune-le însă pe ambele în pământ; vei vedea că piatra, oricât de preţioasă ar fi ea, tot piatră rămâne, pe când sămânţa va încolţi, va creşte şi va da naştere unei plante, unui pom sau arbore, care va produce roade gustoase, folositoare.

Aşa e şi cu omul. Important este nu ce porţi pe tine: blănuri, stofe scumpe, mătăsuri, pietre scumpe, etc., ci ce porţi în tine: fapte bune sau fapte rele, viaţă sau moarte… Numai după ce va fi pus în pământ se va şti ce a fost fiecare dintre noi: o piatră preţioasă în ochii acestei lumi vrăjmaşe lui Dumnezeu, sau o sămânţă care va face roade, care va înflori în Împărăţia lui Dumnezeu."Asa cum a ajuns lumea, ea este numai pentru cei care traiesc in pacat."

Cuv. Paisie Aghioritul"Daca ar sti cat de mult ajuta la mantuire, diavolul ar fi mai putin ispititor".


Parintele Arsenie PapaciocNumai iubirea crestina autentica poate vindeca orice suflet posedat de demoni ,prin rugaciune si post indreptat impotriva pacatului respectiv de exemplu pacatul curviei pare a fi produs de dracul curviei dar in spatele acestui pacat se afla toata hoarda de demoni posibili : dracul needucatiei din cauza unor parinti needucati,fara studii,loc de munca,etc deci si ei posedati de blestemul demonilor vietii lor , etc .deci succes in lupta impotriva demonilor , pururea de 3 ori Amin


Părintele Siluan Athonitul, s-a întâmplat să meargă odată în tren, lângă un negustor, fumător pasionat. Acesta a aprins o ţigară şi a simţit nevoia să-şi apere apucătura, zicând că are unele avantaje, sau măcar iluzia lor. I-a cerut, însă, şi părerea Părintelui Siluan. Acesta i-a spus:


- Domnule, înainte de a vă aprinde ţigara, rugaţi-vă! Spune-ţi Tatăl nostru!

Negustorul a răspuns cu mirare:

- Păi…, nu prea merge sa te rogi înainte de fumat…

Atunci Părintele Siluan a zis:

- Orice lucru care nu merge cu rugăciunea netulburată, mai bine să nu-l facem!


“Nimic nu este mai mare ca omul cu Dumnezeu si nimic mai mic ca omul fara Dumnezeu.”


Sfantul Tihon"Omul care iubeste nu moare".


Parintele Sofronie"Cea mai lunga cale este cea de la urechi la inima", adica de la informatie la convingere.

Parintele Arsenie Boca


Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu, sa dam si noi darul nostru in fiecare zi ca multumire pentru darul zilei. Dar din dar. Sa multumim lui Dumnezeu pentru toate, si sa inchinam ale noastre incercari de faptuire spre Slava lui Dumnezeu.Să nu vinzi nimic din taină, nici pentru mustrări, nici pentru laude. E mai bine să nu fii nimic, decât să fii eroul altora. Ţine-te de înger şi vezi-ţi de treabă!”(pr. Arsenie Papacioc)„Eşti bogat? Foarte bine! Eşti zgârcit? Foarte rău! Nu bogaţii vor fi osândiţi, ci aceia care slujesc bogăţiei.”(Sfântul Ioan Gură de Aur)„Iertând altora, vouă înşivă vă iertaţi.”(Sfântul Ioan Gură de Aur)„Învaţă să-ţi scrii tristeţile pe nisip şi bucuriile pe stâncă.”(Fericitul Augustin)Calea lui Hristos este crucea de fiecare zi. Nimeni nu s-a suit vreodată la cer prin comoditate.”(Sfântul Isaac Sirul)"Nu este niciodata nimeni degeaba langa tine. El este cu stiinta lui Dumnezeu, ca tu sa-l ajuti sau sa te folosesti".


Parintele Arsenie Papacioc


Fratele il intreaba pe batranul avva Moise: "Ce trebuie sa faca omul cand este ispitit sau cand vine asupra lui un gand al dusmanului?". Batranul ii zice: "Trebuie sa planga in fata bunatatii lui Dumnezeu, ca sa-l ajute; indata ne gasim linistea, daca ne rugam cu stiinta, caci este scris: "Domnul m-a ajutat, nu ma tem de ce-o sa-mi faca omul".

"Omul inteligent, mandru de inteligenta sa este asemenea omului inchis, mandru de celula sa".

Simone Weil
Rugăciunea este lucrarea credinţei, arătarea celor nădăjduite, iubirea realizată, mişcarea îngerească, puterea celor fără trupuri, descoperirea inimii, nădejdea mântuirii, semnul sfinţirii, devenirea sfinţeniei, cunoaşterea lui Dumnezeu, unirea Duhului Sfânt, bucuria lui Iisus, veselia sufletului, mila lui Dumnezeu, semnul împăcării, pecetea lui Hristos, steaua de dimineaţă a inimilor, descoperirea lui Dumnezeu, izvorul tăcerii, pecetea lăcaşului îngeresc.


de Sfântul Grigorie Sinaitul


Drumul creştinului este plin de piedici, care devin din ce în ce mai dese. Aşadar, trebuie să luptăm cu bărbăţie, mergând pe urmele Sfântului Apostol Pavel. Cel care se luptă cu patimile sale, împlineşte poruncile lui Dumnezeu şi se curăţă sufleteşte, iar de cel cu sufletul curat Se apropie Domnul, Care a făgăduit: vom veni la el, şi vom face locaş la el (Ioan 14, 23).


Ar fi un lucru foarte bun dacă, îngrijindu-ne de cele de zi cu zi, totodată, nu vom abandona nici lupta duhovnicească.

Noi trebuie să ne luptăm, şi Domnul, văzând râvna noastră ne va veni neîntârziat în ajutor să biruim toate ispitele trimise de diavol. Sfântul Antonie cel Mare spunea: ,,mâinile la lucru, iar gândul la cer!” Astfel a procedat el însuşi, şi aşa i-a învăţat şi pe alţii să facă.


Dumnezeule cel milostiv, Parintele indurarilor si Doamne al milei, nu suntem vrednici sa ne numim fiii Tai, caci n-am facut voia Ta. Faptele noastre sunt rele; noi nu iubim pe vrajmasii nostri, noi nu facem binele cum trebuie facut si nu avem mila adevarata ca sa semanam si noi cu Tine.

Ajuta-ne cu Harul Tau ca sa traim o viata morala, plina de sfintenie, prin care sa ajungem la Tine, sa Te slavim acolo in vecii vecilor. Amin.
IERODIACON VISARION IUGULESCU"Nu atacul gandului este pacat, ci convorbirea prieteneasca a mintii cu el”.

Marcu Ascetul


“Ati auzit ca s-a zis: ochi pentru ochi si dinte pentru dinte. Eu insa va spun voua: Nu va impotriviti celui rau, iar cui te loveste peste obrazul drept, intoarce-i-l si pe celalalt. … Ati auzit ca s-a zis: Sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau. Eu insa va zic voua: Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ca va vatama si va prigonesc, ca sa fiti fiii Tatalui vostru Celui din ceruri, pentru ca El face sa rasara soarele peste cei rai si peste cei buni si trimite ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti” (Mt 5, 38-39, 43-45)Sfantul Ioan din Gaza scrie mai general: “Daca suntem drepti, incercarea ce ne vine (de la vrajmasii nostri) e spre inaintarea noastra, iar daca suntem nedrepti, e pentru iertarea pacatelor si indreptarea noastra, e un exercitiu si o lectie de rabdare”.
“Sufletul sa aiba mila de vrajmasi si se roage pentru ei, pentru ca au ratacit de la adevar si merge in iad. Aceasta e iubirea fata de vrajmasi”. “Omul bun gandeste: “Tot cel ce rataceste de la adevar piere” si, de aceea, ii este mila de el. Cine a invatat de la Duhul Sfant sa iubeasca, acela se intristeaza toata viata pentru oamenii care nu se mantuiesc si varsa multe lacrimi pentru popor, si harul lui Dumnezeu ii da puterea de a iubi pe vrajmasi. Intelegeti! E atat de simplu. Sunt vrednici de mila oamenii care nu cunosc pe Dumnezeu sau care se impotrivesc Lui. Inima mea sufera pentru ei si lacrimi curg din ochii mei. Pentru noi si raiul si chinurile se vad limpede: le cunoastem prin Duhul Sfant. Aceasta a spus-o si Domnul: “Imparatia lui Dumnezeu e inauntrul vostru” (Lc 17, 21)! Asa ca inca de aici incepe viata vesnica; si chinurile vesnice incep si ele tot inca de aici”.
SFATUL PARINTESC ,NU DIAVOLESC, SA VA INSOTEASCA ORIUNDE , MEREU , AMIN ! ! !Cuvant duhovnicesc
Avva Matoes a zis: "Trei batrani s-au dus la avva Pafnutie, numit Kefala, ca sa-i ceara un cuvant. Batranul le-a zis: "Ce vreti sa va spun, un cuvant trupesc sau duhovnicesc?". Ei zic: "Duhovnicesc". Batranul zice: "Mergeti si iubiti chinul mai mult decat odihna, dispretul mai mult decat lauda si daruiti mai mult decat luati".


''Niciodata sa nu dai sfat nimanui, pana cand nu l-ai trait tu! Cel ce da sfat, dar el nu l-a trait, este ca izvorul de apa pictat pe perete".

Parintele Cleopa


"Moartea este cel mai semnificativ si mai profund eveniment al vietii”.

N. A. Berdiaev


"Numai cei care au capacitatea de a se jertfi pentru ceilalti se mantuiesc".

Parintele Adrian Fageteanu
"De nu as fi stricat tot, nu as fi putut sa ma zidesc".

Avva Alonie


Dumnezeu ne asteapta Duminica la sf Liturghie iar noi alegem sa dormim sa mergem pe stadion sa facem piata sa mergem la mall la film sa iesim la o terasa numai la biserica sa nu ajungem.De ce sa indepartat acest popor crestin Ortodox asa de mult de Dumnezeu.Nu mai avem traditi .nu mai avem prieteni ,rude din cauza la banii.Unde sunt cele 20 de milioane de Ortodocsii??? Europa vrea ca sa ne distruga ce mai avem bun in noi credinta Ortodoxa ......Ei vor sa devenim Sodomiti ,Homoxesuali,Satanisti ......acum va intreb eu ce alegeti??? Europa sau Hristos?"Pacatosenia, daca o examinam, consta in cautarea a ceva bun intr-o directie gresita".

Clive Staples Lewis


Iubeste pe prieten si fii credincios cu el;iar de vei descoperi tainele lui,nu vei mai fi prieten cu el.(Intelepciunea Lui Iisus Sirah 27,17)Rugaciunea celui smerit va patrunde norii si nu se va mangaia pana nu va ajunge acolo.Sa nu uiti pe prietenul tau,cand este in razboi si sa nu-l uiti intru averile tale.Nimeni nu poate sa slujeasca la doi domni,caci sau pe unul il va uri si pe celalalt il va iubi,sau de unul se va lipi si pe celalalt il va dispretui;nu puteti sa slujiti lui Dumnezeu si lui mamona."Cel mai primejdios lucru este ca cineva sa fie bolnav si nici macar sa nu stie ca e bolnav."

Sfantul Ioan Gura de Aur


Despre milostenie


Când dai ceva, celui care are nevoie, veselia feţei tale să fie mai mare decât darul tău şi cu vorba fă-l să-şi uite necazul. Şi dacă faci aşa, bucuria este mai mare în mintea lui decât darul tău şi decât nevoia trupului. Amin."Asa cum pamantul nelucrat se umple de maracini, tot asa si sufletul nepasator se umple de patimi."


Cuviosul Talasie Libianul


"Cine nu iubeste adevarul, nu l-a cunoscut inca."


Sfantul Grigorie de NazianzSingurul lucru pe care il putem face pentru cei bolnavi, cei tristi, cei neajutorati este sa ne rugam Lui D-zeu. Rugaciunea este cel mai usor lucru pe care un om suferind sau fericit il poate face in orice moment, la serviciu sau acasa, dar in acelasi timp este cea mai importanta cale prin care omul de azi se poate apropia de D-zeu si isi poate gasi linistea sufleteasca si armonia. Chiar daca uneori suntem dezamagiti, lipsiti de viata, sa incercam cu putere printre lacrimi de tristete sa ne rugam cu cuvintele noastre si atunci D-zeu va face minuni si cu fiecare moment care trece sufletul nostru se va curati si va renaste. :)FERITI-VA DE FARISEI CA EI STRECOARA TANTARUL SI INGHIT CAMILA,SPUNEA MANTUITORUL NOSTRU IISUS CHRISTOS,FIE IN VECI LAUDAT,AMIN .VEDETI CA ASA FAC CEI CE BLAMEAZA ICOANA ,,ENGLEZEASCA'' CU MANTUITORUL NUMITA LA NOI ,,PANTOCREATOR''

Este har

- să iubeşti fără să fii iubit...
- să slujeşti fără să fii preţuit...
- să dăruieşti fără să ţi se mulţumească...
- să te jertfeşti şi fără să ţi se recunoască...
- să ierţi fără să fii iertat...
- să-l susţii pe cel care te-a lepădat...
- să rămâi liniştit, deşi eşti nedreptăţit...
- să crezi deşi nu vezi faţă în faţă...
- să crezi deşi nu eşti deplin lămurit...
- să investeşti clădind fără speranţe...
- să taci pentru a nu face rau aproapelui...
- să vorbeşti de dragul adevărului...
- să înduri fără să murmuri, fără să cârteşti....
- totul să-ţi aparţină, dar tu de toate bucuros sa te lipseşti... Luptă-te, suflete, ca să primeşti acest har!RUGATI-VA:DOAMNE AJUTA-MA SA IERT,CA SA FIU SI EU IERTAT,AMIN.(100 ORI ) ACEASTA SE NUMESTE: FORMULA MAGICA A RUGACIUNII SALVARII IUBIRII PURE. PENTRU CA IERTAREA CRESTINA O.K. SI SUPER O.K. ESTE SOARELE DUHOVNICE-SC AL VIRTUTILOR CRESTINE SI IN JURUL EI SE INVART(INCHINA)TOATE CELELAL-TE VIRTUTI,ASA CUM PAMANTUL SI PLANETELE GRAVITEAZA CA SATELITII IN JURUL SOARELUI NATURAL ,TOT ASA: SA FIE LUMINA ,PURUREA DE 3 ORI AMIN


BANII SEXUL SI PUTEREA / PE TOATE LE VREA FEMEIA / DOAMNE TOATE I LE-AS DA / DACA DE TINE N-AR UITA ./ AMIN ps:valabil si pentru barbati !


ACCEPTATI IUBIREA IERTAREA SI INDREPTAREA DE LA PACATOSI DACA VRETI CA SI EI SA ACCEPTE IUBIREA,IERTAREA SI INDREPTAREA VOASTRA,IN NUMELE SF.TREIMI,AMIN


''Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este făclie care luminează in întuneric: fiindcă aprinzând foc nematerial în inimile tuturor,ne povăţuieste la cunoştinţa lui Dumnezeu ,care lumineaza minţile.Sfinţii care au bineplăcut lui Dumnezeu Înainte Mergătorul ,apostolii,mucenicii,sfinţii ierarhi,cuvioşii si toţi sfinţii sunt şi ei făclii aprinse,dătătoare de lumină oamenilor care rătăcesc prin întunericul vieţii şi al patimilor.Este drept ca înaintea icoanelor lor să ardă candele şi lumânări.Lumânările aprinse amintesc pogorârea Sfântului Duh în chip de limbi de foc peste apostoli (FA 2,3-4) precum şi faptul că sfinţii sunt făclia care arde şi luminează(IN 5,35).Când află un suflet pregătit să primească harul Său şi Preabunul Dumnezeu îl revarsă din belşug asupra lui ;să luăm drept pildă pe Sfânta Fecioară Maria ,pe sfinţii apostoli,mucenici,şfinţii ierarhi şi printre ei îndeosebi pe Sfântul Ierarh Nicolaie Făcătorul de minuni ,pe ceilalţi sfinţi .Nici noi nu suntem lipsiţi de harul lui Dumnezeu ,pe măsura credinţei si osârdiei noastre .''Sf.Ioan din Kronştadt-''Liturghia -cerul pe pământ''


''Biserica este purtătoarea duhului lui Hristos ,a duhului dragostei Sale ,duhul mântuirii,sfinţeniei,adevărului,blândetii, nerăutaţii,al răbdării şi îndelung-răbdării Lui;al înţelepciunii Lui ,al vieţii Lui:viaţa veşnică.Însemnatatea Bisericii în viaţa creştinului nu cunoaşte margini:ea îl duce de mâna si îl mântuieşte in toate,din leagăn până la mormânt şi dincolo de mormânt.''Sf Ioan din Kronştadt ''Liturghia-cerul pe pământ''


Diavolul promite ce-i mai bun dar plateste cu ce-i mai rau; promite cinste si plateste cu rusine; promite placere si plateste cu durere; promite castig si plateste cu paguba; promite viata si plateste cu moartea. Dra Dumnezeu plateste asa cum promite: toate platile Lui sunt aur curat.


''Preotul e un rugător în numele tuturor şi pentru toţi.Ce suflet iubitor,îndreptat către cele înalte,nepatimaş trebuie să aiba!El este săvârşitorul Tainelor celor mari,mai presus de ceruri,înnoitoare,de-viaţă-facatoare şi îndumnezietoare;păstorul si călăuzitorul spre dreptatea creştina,spre virtute şi desăvârşire,spre viaţa veşnică.''Sf.Ioan din Kronstadt ''Liturghia-cerul pe pamant''

''Daruie;te-mi,Stapânaă,să Te chem întotdeauna cu inima curata,sa-Ţi mulţumesc şi să Te slavesc dupa vrednicie,deşi ştiu ca nici mintea îngerească nu se pricepe a Te lauda dupa vrednicie ca Maică a Lui Dumnezeu Însuşi.''Sf Ioan din Kronştadt ''Liturghia-cerul pe pământ"


TREBUIE SA MURIM FATA DE TOATE ISPITELE DIAVOLESTI , EXTERIOARE SI INTERIOARE,PURUREA DE 3 ORI ADICA PSIHIC,FIZIC SI SPIRITUAL,AMIN


Prea SFANTA NASCATOARE DE DUMNEZEU apara milueste si ajuta-ne pre noi robii tai ,da-ne putere si credinta ca sa putem depasi ispitele vietii !


,,Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este mângâierea mea tare, care nu mă părăseşte nicicând;este plină de bunătate,de sfinţenie,milostivire,compasiune-ceea ce eu nu am şi este în Ea cu prisosinţă.În mine nu este curăţie,sfinţenie,bunătate sinceră şi milostivire;în Ea însă toate acestea sunt cu prisosinţă şi prin rugăciunile şi prin mijlocirea Sa,Ea poate să ceară orice de la Fiul şi Dumnezeul Său.De aceea mă rog Ei;oceanul iubirii Tale de oameni,izvorul cel nesecat al bunătăţii şi mărinimiei, revarsă-le şi asupra mea,blestematul;fereşte-mă de toată greşeala,dându-mi înţelepciune,păstrându-mi neîntinat sufletul şi trupul -fie,fie!''Sf Ioan din Kronstadt ,,Liturghia -cerul pe pamant"Doamne, de n-am avea pe sfinţii Tăi rugători şi bunătatea Ta milostivindu-se spre noi, cum am îndrăzni, Mântuitorule, a te lăuda pe Tine, pe Care Te binecuvintează neîncetat îngerii? Ştiutorul inimilor, iartă sufletele noastre.


SOARELE DESAVARSIT AL CELOR ZECE PORUNCI ADICA DRAGON-STEAUA EVANGHELIEI NOULUI TESTAMENT SA NE AIBA IN PAZA PE TOTI , PURUREA DE 3 ORI ,AMIN


ATITUDINEA CORECTA FATA DE CHRISTOS FATA DE SFINTI , FATA DE PACATOSI , FATA DE PRIETENI SI FATA DE DUSMANI ,CREAZA VIITORUL SUPERBINECUVANTAT , AMIN

"Acela este ascultator, care este ca fierul in mana fierarului si ca lutul in mana olarului."
Sfantul Teodor Studitul


,,Daca vine mandria,va veni si ocara,iar intelepciunea este cu cei smeriti"


La celalalt sa te duci cu pasi de porumbel.Sa te apropi de el delicat si cu blandete ,pentru ca semanul tau are si el friciile si supararile sale.Are si asa destula greutate pe suflet ,ca sa-i m-ai adaugi si tu .


Din rugăciunea smerită izvorăşte iubirea milostivă pentru toţi oamenii.

Daca privesti in jurul tau cu ochii sufletului, ramai surprins cat de mult s-a decolorat lumea sufletelor noastre…si cat de slab i-a devenit parfumul!Si atunci nu poti sa nu te intrebi cum oare am reusit sa ne indepartam atat de mult de omul din noi , aceea parte zamislita cu atata dragoste si daruire de catre Dumnezeu. .. De multe ori fericirea devine un banal paradox…toti o cautam cu disperare dar atunci cand o intalnim o ocolim cu diplomatie, invocand tot felul de motive: ,,nu era ceea ce-mi doream…”, ,,astept ceva mai bun…”, meritam mai mult…”,si exemplele pot continua. Realitatea este insa cu totul alta, renunţam sa traim fericirea nu din cauza unor astfel de motive , ci pentru ca nu avem curajul sa o traim… Spuneam la inceput ca e uimitor cat de mult ne-am departat de ceea ce inseamna cuvantul om . Fiind prinsi in suvoiul evolutiei , incercam sa ajungem super oameni…rolul de simplu om devenind mult prea uzat pentru o specie atat de evoluata ca noi! Asa ca incercand sa fim super oameni nu mai avem nevoie de fericire ci de super fericire......"SIMPLITATE RAMANE CEL MAI SOFISTICT LUCRU!"


Dumnezeu ne iubeste enorm si toti suntem egali in fata Lui El nu ne vrea calduti , El ne vrea sa fim in clocot de credinta pt El , El nu vrea 99% din noi El doreste 100% …. toti primim incercari dar tot El ne ajuta sa iesim cu bine si nu uitati ca ne iubeste enorm incat a dat pe singurul LUI fiu pentru ca oricine crede in El sa nu piara ci sa aiba viata vesnica" Ii place lui Dumnezeu ca nu stam nepasatori si ne ajuta. E suparat Dumnezeu pe cei care raman nepasatori desi sunt inzestrati cu discernamant, analizeaza comportamentul altora; in schimb, cu ei insisi nu iau nici o masura de indreptare. " Arhimandrit Arsenie Papacioc


"Cea care călăuzeşte darurile spre om este inima ce se mişcă spre mulţumire neîncetată" (Sf. Isaac Sirul)

"Gura ce mulţumeşte pururea primeşte binecuvântare de la Dumnezeu; şi în inima ce petrece în mulţumire se iveşte harul." (Sf. Isaac Sirul)

În folclorul evreiesc legat de viaţa lui Moise există o întâmplare deosebită. Moise întâlneşte în deşert un păstor.Petrece împreună cu el întreaga zi,îl ajută să-şi mulgă oile,iar la sfârşitul zilei îl vede pe păstor că toarnă laptele cel mai gras într-o strachină de lemn pe care o lasă pe o piatră turtită aflată la o oarecare distanţă.Moise îl întreabă pentru ce a făcut aceasta,iar păstorul îi răspunde îi răspunde :,,Acesta este laptele lui Dumnezeu. „ Moise este nedumerit ,aşa că îi care să-i explice.Atunci păstorul îi răspunde :”Întotdeauna pun deoparte laptele ce mai bun ,pe care-l aduc ca o jertfă lui Dumnezeu. „Moise ,care este mult mai perspicace decât păstorul în credinţă lui naivă ,îl întreabă :”Şi crezi că Dumnezeu îl bea ?” „Da ,răspunde păstorul ,îl bea.” Atunci Moise se simte îndemnat să-l lumineze pe sărmanul păstor şi îi explică că,întrucât Dumnezeu este o fiinţă absolut spirituală ,El nu bea lapte .Însă păstorul este foarte convins că Dumnezeu îl bea ,aşa că s-au certat puţin pe tema asta ,până când Moise îi propune păstorului să se ascundă după nişte tufişuri ,pentru a vedea dacă într-adevăr Dumnezeu vine şi bea laptele ,în timp ce el se va duce în deşert să se roage .Păstorul se ascunde,noaptea vine ,iar în lumina lunii vede o vulpe mică furişându-se prin deşert;vulpea se uită în dreapta,apoi în stânga ,după care se repede la strachină ,lipăie tot laptele şi dispare la loc în deşert.În dimineaţa următoare;Moise îl găseşte pe păstor trist şi descurajat. „Cum a fost?”,îl întreabă .Păstorul îi răspunde : „Ai avut dreptate ,Dumnezeu este numai Duh şi nu voieşte laptele meu.” Moise este mirat că păstorul este atât de abătut .Îi spune deci: „Ar trebui să fii fericit .Acum ştii mai multe despre Dumnezeu decât ştiai înainte .” „Aşa este ,răspunde acesta ,numai că singurul lucru pe care-l puteam face pentru a-mi exprima iubirea pentru El mi-a fost luat.” Moise pricepe.Se retrage în deşert şi se roagă fierbinte .În plină noapte ,are o vedenie în care Dumnezeu i Se arată ,spunându-i : „Moise ,ai greşit.Este adevărat că Eu sunt Duh .Cu toate acestea ,am primit întotdeauna cu bucurie laptele pe care Mi-l dădea păstorul acela ,ca semn al iubirii lui pentru Mine;dar pentru că sunt Duh ,nu am trebuinţă de lapte,aşa că-l împărţeam cu acea vulpe micuţă căreia îi place laptele atât de mult .”

"Cu cat judeci mai mult, cu atat iubesti mai putin (Honore de Balzac)"


RUGACIUNEA LUI IISUS ESTE UN DAR PRETIOS DE LA DUMNEZEU PENTRU OAMENI:

"Doamne Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul!",

"Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu,mantuieste-ne pe noi!"Spune cu buzele si cu inima tot timpul aceste cuvinte mantuitoare deoarece ele lumineaza mintea,linistesc inima,ard pacatul,biciuiesc si alunga pe diavoli"Sa-ti feresti capul de frig si de prostie".

Arsenie Bocaparintele Arsenie Papacioc

“ Greşelile pentru care vom fi pedepsiţi
se împart în patru feluri:

...răutăţile pe care le facem noi,
răutăţile pe care le fac alţii din cauza noastră,
bunătăţile pe care nu le-am făcut şi
bunătăţile pe care nu le-au făcut alţii, împiedicaţi de noi.”Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen, dar aţi lăsat părţile mai grele ale Legii: judecata, mila şi credinţa; pe acestea trebuia să le faceţi şi pe acelea să nu le lăsaţi. Călăuze oarbe care strecuraţi ţânţarul şi înghiţiţi cămila! Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că voi curăţiţi partea din afară a paharului şi a blidului, iar înăuntru sunt pline de răpire şi de lăcomie. Fariseule orb! Curăţă întâi partea dinăuntru a paharului şi a blidului, ca să fie curată şi cea din afară. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că semănaţi cu mormintele cele văruite, care pe din afară se arată frumoase, înăuntru însă sunt pline de oase de morţi şi de toată necurăţia. Aşa şi voi, pe din afară vă arătaţi drepţi oamenilor, înăuntru însă sunteţi plini de făţărnicie şi de fărădelege".


Tot crestinul trebuie sa se afle des in sfanta biserica si sa nu lipseasca niciodata de la Sfanta Liturghie savarsita in ea, pentru Sfintii Ingeri care sunt de fata si scriu de fiecare data pe cei ce intra si se infatiseaza lui Dumnezeu si care fac rugaciuni pentru ei; de asemenea, pentru harul Sfantului Duh, care e in chip nevazut pururea prezent, dar in chip deosebit mai ales in timpul Sfintei Liturghii.(Sf.Maxim Marturisitorul)


Să nu lăsăm în seama lui Dumnezeu pe săracii pe care Dumnezeu i-a lăsat în seama noastră.


"Poate că de multe ori ai stat în loc şi te-ai întrebat: "bine, oamenii găsesc ceva numai bun de criticat, defectele mele sunt ţinte ale unor săgeţi dureroase tunate cu gânduri triste şi păreri de rău, dar pe mine cine mă ajută?"
ÎNAINTE să mergi la yoga măcar află care sunt adevărurile de credinţă ale celor ce practică yoga ca să vezi dacă şi tu crezi ca ei!

NU TE MINŢI! YOGA NU ESTE UN SPORT, Mircea Eliade ar fi trebuit să fie prea prost ca să nu îşi dea seama de asta. :)


Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..."


"Cand stai sa te rogi, fa-ti mintea ta preot si inima ta altar."

Sfantul Paisie de la Neamt


STIATI CA ,,A BOTEZA'' VINE DE LA ,, A VOTEZA '' CARE INSEAMNA A ALEGE,,A UNGE,A NUMI CONDUCATOR,SEF SAU COMANDANT ? DAR LA ORIGINE INSEMNA : A ALEGE SI ACCEPTA O CALE SPIRITUALA ?
Reunificarea crestina in ,,invatatura indreptarii (doxa-harto) din scoala ( kata- licus )sfintei vieti ( anghelos eva ) a Mantuitorului Nostru Iisus Chhristos, Amin.,PAPA CEL CERESC FIE CU IUBITORII DE PACATOSI NU SI DE PACATE SI CU TOTI CEI CE SE LASA DE PACATE ,CONVINGANDU-I PE CEI DIN JUR SA FACA LA FEL ,AMIN


Căci, spune-mi mie, iubite şi preacucernice, ce păcat, sau necurăţie, are o scurgere firescă. Aceasta ar fi tot aşa ca şi cum cineva ar voi să aducă învinuire pentru sereţia ce se elimină prin nări, şi pentru scuipatul ce se elimină prin gură; dar avem să spunem încă mai multe şi despre scurgerile din pântece, care sunt necesare celui viu pentru viaţă.


SA NU NE AMAGIM , UMBLAND DUPA ALTI INVATATORI AFARA DE DOMNUL IISUS CHRISTOS CA SI SF. APOSTOLI LA UN MOMENT DAT VROAIAU SA PLECE DE LA DOMNUL DAR SF.PETRU I-A OPRIT PE TOTI ZICAND : UNDE SA MERGEM DOAMNE ?CA NUMAI LA TINE E CUVANTUL (VIETII) VESNICIEI PURE , AMIN .


PILDA DATORNICULUI NEMILOSTIV.EV.MATEI 18.23-35 ESTE EXEMPLUL VIU AL NEVOII DE IUBIRE PESTE MASURA PUTERILOR NOASTRE, A GRESITILOR NOSTRI !


"Bunastarea iti aduce multi prieteni, nenorocirea insa ii incearca."

Sfantul Ambrozie al Milanului

"Daca te lipsesti de rugaciune, faci la fel ca si cum ai scoate un peste din apa".

Sfantul Ioan Gura de Aur


Stapani peste Egiptul patimilor

Avva Ioan Colov i-a intrebat pe monahi: "Cine l-a vandut pe Iosif? Un parinte a spus: Fratii sai. Acestuia, batranul i-a raspuns: Nu fratii, cat smerenia sa. Iosif ar fi putut spune ca este fratele lor si ar fi putut protesta sa nu fie vandut, insa a pastrat tacerea. Smerenia sa, asadar, l-a vandut. Dupa o vreme, aceeasi smerenie l-a facut stapan peste Egipt".


"Nu de argumente rationale se sperie diavolul, ci de credinta si de rugaciune".
RUGACIUNE DE MULTUMIRE PENTRU BINEFACERILE PRIMITE DE LA DUMNEZEU
Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Dumnezeule a toata milostivirea si indurarea, Care ai nemasurata mila, nespusa si neajunsa iubire de oameni, cazand acum catre a Ta slava, cu frica si cu cutremur, aduc Tie multumire pentru binefacerile de care m-ai invrednicit pe mine nevrednicul robul Tau. Te slavesc, Te laud si Te cant ca pe un Domn, Stapan si Facator de bine. Si iarasi cazand inaintea Ta, iti multumesc si cu smerenie ma rog nemasuratei si negraitei Tale milostiviri, ca si de acum inainte sa-mi daruiesti faceri de bine, ca sa sporesc in dragostea de Tine si de aproapele meu. Izbaveste-ma de tot raul si necazul. Darueste-mi liniste si ma invredniceste ca in toate zilele vieti mele totdeauna multumire sa-Ti aduc si sa graiesc si sa cant cele preabune Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.
Amin."Daca in lume este mai intai viata si apoi moartea, in Biserica este intai moartea si apoi viata".

Fericitul Augustin


Puterea avvei Macarie

Un tata avea un copil paralitic. Intr-o zi l-a dus la chilia avvei Macarie. L-a lasat plangand langa usa si s-a retras cat mai departe. Batranul, vazandu-l pe copil, l-a intrebat: "Cine te-a adus aici?". Copilul a raspuns: "Tata m-a lasat aici si a plecat". Batranul i-a grait: "Scoala-te si du-te la dansul". Indata, copilul s-a vindecat, s-a sculat si s-a dus la tatal sau. Si asa s-au intors acasa.


LlIMBAJUL VULGAR SI VIOLENTA VERBALA DAUNEAZA GRAV SANATATII PSIHICE,FIZICE SI SPIRITUALE ! ! ! PAZEA , AMIN


"Nici inteligenta, nici educatia, nu au nici o valoare daca nu sunt in slujba dragostei si a iubirii".

Parintele Arsenie PapaciocFecioria este viaţa îngerilor, însuşirea oricărei firi necorporale. Spunem aceasta fără să hulim căsătoria — să nu fie! — căci ştim că Domnul a binecuvântat căsătoria atunci când a trăit printre oameni şi ştim şi pe cel care a spus: „Cinstită este căsătoria şi patul neîntinat”. Ştim totuşi că fecioria este superioră căsătoriei. Atât în virtuţi cât şi în vicii sunt grade mai înalte şi mai joase. Cunoaştem că toţi muritorii, afară de începătorii neamului omenesc, sunt odrasle ale căsătoriei. Aceia sunt plăsmuiri ale fecioriei şi nu ale căsătoriei. Necăsătoria, însă, după cum am spus, este imitarea îngerilor. Prin urmare pe cât este superior îngerul omului, pe atât mai cinstită este fecioria decât căsătoria.


FACE-TI TOT CE VA VA SPUNE EL . AMIN- SFAT DAT DE MAICA DOMNULUI TUTUROR CRESTINILOR LA NUNTA DIN CANA GALILEII PENTRU ETERNITATE , AMIN


"Postul acela este adevarat care este prezent in toate, pe toate le curateste si pe toate le vindeca."

Sfantul Grigorie Palama


Omul se deosebeste de animale?

Un "frate“ povestea zilnic tuturor celor din obstea sa, ca intentioneaza sa scrie o lucrare filosofica in care sa aduca dovezi ca omul nu se deosebeste de animale. Intr-o buna zi, un alt frate, exasperat de repetitia constanta, l-a intrebat: "Parinte, cartea pe care vrei s-o scrii este autobiografica?“. Cu aceasta, discutia s-a incheiat definitiv.


Iubiţi!, oricui i-e de folos.
O, nu! O, asta nu-i risipă!
Sub soare nimic nu-i mai frumos,
Căci dragostea nimic nu strică.


"Gandul, cuvantul si fapta trebuie sa lucreze in chip vrednic de numele de crestin."

Sfantul Grigorie de Nyssa


"Iubirea de arginti este a nu crede ca Dumnezeu este Cel care are grija de tine."

Avva Isaia Pustnicul


"Nu-ti descoperi gandurile tuturor, ci doar acelora care pot sa-ti vindece sufletul."

Sfantul Antonie cel Mare


Cuvântul iubire este un cuvânt-cheie folosit des atât în Vechiul, cât şi în Noul Testament. Dumnezeu vorbeşte mult despre dragoste şi anume manifestarea ei în relaţie cu cei din jurul nostru. Dumnezeu ne porunceşte să ne iubim aproapele ca pe noi înşine, dragostea este o poruncă, nu o alegere. Iată ce porunceşte El în Vechiul Testament poporului Israel înainte de a intra în ţara promisă:

Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.
Imi place sa cred ca suntem mai multi care am intrat in rugaciune ptr PARINTELE VASILE.Trebuie sa ne gandim ca roata se poate intorce si poate vom avea si noi nevoie candva de rugaciunea din inima a unui frate.Multi sunt nepasatori la suferinta oamenilor.Stiti ce spune un sfant parinte?Ca ne vom pierde sufletul ptr ca nu stim sa iubim si sa iertam aproapele.Zi cu pace.


"Cel care are cu adevarat cuvantul lui Hristos, poate sa inteleaga si tacerea Lui".

Sfantul Ignatie din Antiohia"Pocaiti-va, caci s-a apropiat Imparatia Cerurilor."

Sfantul Ioan Botezatorul


Mila ne pune inaintea lui Dumnezeu

Avva Teodor a rugat pe Avva Pamvo:

- Spune-mi un cuvant.

Si cu multa osteneala, i-a spus lui:

- Teodore, mila ta sa o ai peste toti, caci mila a aflat indrazneala inaintea lui Dumnezeu


Ma lepad de tine satana de cinstea ta si de slujirea ta si ma unesc cu tine HRISTOASE!"Nimic nu impiedica mai mult starea de vorba cu Dumnezeu, decat starea de vorba cu lumea."

Sfantul Ioan Scararul


"Urmeaza pe Hristos nu doar la Inviere, ci si la Cruce !"
Patericul


O, de trei ori fericita si preacinstita Cruce, tie ne inchinam credinciosii si te marim, veselindu-ne de dumnezeiasca ta inaltare. Ca o pavaza si arma nebiruita, ocroteste si acopera cu darul tau pe cei ce canta: Bucura-te, cinstita Cruce, pazitoare a crestinilor!


"Un om este cu adevarat liber, atunci cand accepta sa devina robul lui Dumnezeu."

Sfantul Maxim Marturisitor


"Inainte de pacat, teme-te de dreptatea lui Dumnezeu; dupa pacat, nadajduieste in milostivirea Lui." Sfantul Grigorie Dialogul


"Pacatosul se ascunde de Dumnezeu, sfantul se ascunde in Dumnezeu”.
Fericitul Augustin


"Pe cel ce se bucura in Domnul, nici un necaz nu-l va scoate din bucuria lui."

Sfantul Ioan Gura de Aur


CEL CE DISPRETUIESTE PE VREUN PACATOS ,DE FAPT PE SINE SE DISPRETUIESTE PENTRU CA TOTI SUNTEM NISTE PACATOSI , MAI MULT SAU MAI PUTIN PREGATITI , CARE TRECEM PRIN CELE 4 STADII ALE CALITATILOR SAU DEFECTELOR OMENESTI,SIMBOLIZATE PRIN CELE 4 FELURI DE OGOARE , DIN PARABOLA SEMANATORULUI , AMIN"Daca ai inima te poti mantui".

Avva Pamvo


"Daca esti iubitor de invatatura, fa-te iubitor si de osteneala. Caci simpla cunostinta ingamfa pe om".

Sf. Marcu Ascetul


" Sa ne iubim cu adevarat unii pe altii. Sa incercam sa iubim pe toata lumea si pe aceea care se zice ca e rea. Sa iubim si sa iubim mult, si sa iubim frumos, sa iubim rana si pe cel care ne-a facut rana...Nu poti fi gazda lui Hristos daca nu-ti sunt dragi cei care te urasc si daca inima ta nu este un mic cer al iubirii"- Parintele Arsenie Papacioc


"Crestinismul este taina cresterii unei persoane din alta persoana".
Parintele Dumitru Staniloae


"Nu dispretui lucrurile mici; o lumanare poate face oricand ceea ce nu poate face soarele niciodata: sa lumineze in intuneric".
Octavian Paler


Ortodoxia este calea,adevarul si viata. Iisus Hristos este adevarul


"Am vazut pe multi oameni cazand in pacat din pricina vorbelor lor, insa aproape pe nimeni din pricina tacerii".Sfantul Ambrozie


"Implinirea fara tragere de inima a randuielilor Bisericii, asemeni rutinei lucrului de zi cu zi, nu e deloc un semn hotarator ca viata crestina autentica ar fi prezenta in noi."

Sfantul Teofan Zavoratul


RASTIGNESTE DOAMNE IISUSE CHRISTOASE - FIUL LUI DUMNEZEU -TATAL SAU OCROTITORUL TUTUROR, PACATELE MELE PSIHICE,FIZICE SI SPIRITUALE,PURUREA DE 3 ORI , AMIN


"Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevarul si Viata.Nimeni nu vine la Tatal Meu decat prin Mine."Un frate s-a dus la avva Ilie sihastrul, în mănăstirea pesterii lui avva Sava, si i-a zis lui: "Avvo, spune-mi un cuvânt!". Iar bătrânul a zis fratelui: "În zilele părintilor nostri erau iubite aceste trei fapte bune: neaverea, blândetea si înfrânarea. Iar acum stăpâneste între monahi: lăcomia de avere, îmbuibarea pântecelui si obrăznicia. Oricare voiesti din acestea, tine!" (8-85)


Zis-a avva Yperehie: "Mai bine este să mănânci carne si să bei vin, decât să mănânci cu clevetirile cărnuri de frati". (4-233)

Zis-a un bătrân: sezând eu cândva aproape de alt bătrân, a venit la dânsul o fecioară, grăind: "Părinte, am postit doi ani, doar a sasea zi mâncând pâine si am învătat pe de rost Testamentul cel Vechi si cel Nou. Ce-mi mai lipseste să fac?". I-a răspuns bătrânul: "Si care este roada acestora la tine? Făcutu-ti-s-a ocara ca cinstea?". Zis-a aceea: "Nu!". "Paguba ta o socotesti ca pe o dobândă, sau pe străini ca pe rudeniile cele după trup, sau lipsa ca îndestularea?". Iar ea i-a zis: "Nicidecum!". I-a răspuns bătrânul: "Nici n-ai postit câte sase zile, nici n-ai învătat pe de rost Testamentul Vechi si Nou, ci te înseli pe tine însăti. Mergi de acum si începe a lucra, că nimic nu ai dobândit!". (47-431)


Doi filosofi au mers la un bătrân si l-au rugat să le spună un cuvânt de folos. Dar bătrânul tăcea. Iarăsi i-au zis filosofii: "Nu ne spui, părinte, nimic?". Atunci le-a răspuns bătrânul: "Că sunteti iubitori de vorbă iar nu filosofi adevărati stiu si vă spun până când vă veti învăta a vorbi, nestiind ce grăiti. Aceasta să vă fie filosofia: să vă deprindeti pentru cele de moarte si pentru liniste si să vă păziti pe voi cu tăcere". (15-421)


Avva Visarion a zis: "Când esti în pace si nu ai altă luptă, atunci mai mult te smereste, ca nu cumva, bucurie străina intrând, să ne lăudăm si să fim dati la război. Că de multe ori Dumnezeu, pentru neputintele noastre, nu ne lasă să fim dati spre luptă, ca să nu pierim". (9-42)


Avva Ioan Colov a zis fratelui său: "Desi foarte prosti si nebăgati în seamă suntem înaintea oamenilor, să ne bucurăm pentru aceasta, ca să ne cinstim înaintea lui Dumnezeu". (41-104)


Zis-a un bătrân: "Cu cuvinte dumnezeiesti să ne desfătăm Si cu vietile sfintilor părinti să prăznuim, nu cu pântecele desfătându-ne, ci duhovniceste veselindu-ne!" (3-423)


"Obisnuieste-ti urechea sa auda des cuvinte duhovnicesti si mintea ta se va departa de ganduri necurate".
Sf. Talasie Libianul


"Omul care-si priveste pacatele sale nu mai are limba sa graiasca cu cineva".

Sfantul Macarie

Niciun comentariu:

Legaturii Ortodoxe

  1. MITROPOLII, ARHIEPISCOPII, EPISCOPII ROMÂNEŞTI
  2. BISERICI, MĂNĂSTIRI, PAROHII ROMÂNEŞTI
  3. SITE-URI ALE ALTOR BISERICI ORTODOXE
  4. PAGINI PERSONALE
  5. PAGINI DIVERSE
  6. ALTELE