Candela Bisericii arde pentru toţi!



marți, 26 aprilie 2011

Mincinos, Nebun sau Dumnezeu

Pentru aceia care cred in autenticitatea marturiei Mantuitorului despre Sine, anume ca El a spus cu adevarat acele lucruri scrise in Sfintele Evanghelii, adica modul in care El s-a descris pe Sine, ca fiind Fiul lui Dumnezeu, ca fiintand mai inainte de toti vecii, ca fiind creatorul a toate si iertatorul pacatelor oamenilor, lucrurile sunt foarte clare. Acestia nu pot trage decat una dintre singurele trei concluzii posibile: Iisus Hristos este, fie un mincinos, fie un nebun, fie Dumnezeu.

Dupa toate cele marturisite despre Sine, lucruri care au socat pe toata lumea vremii Sale, incepand cu slujitorii de la Templu si incheind cu ucenicii Sai, Iisus Hristos nu poate fi vazut decat in aceste trei mari ipostaze: fie este cel mai mare mincinos din toate timpurile, nimeni vreodata nemaiasumandu-si calitatea de Fiu al lui Dumnezeu, fie este unul dintre cei mai mari nebuni ai lumii, fie tot ce a rostit El despre Sine este adevarat, prin urmare El este Fiul lui Dumnezeu intrupat.

Aceasta abordare a lucrurilor este folositoare inaintea acelora care spun, dezinvolt: "Sunt dispus a-L accepta pe Hristos, insa numai ca un mare invatator, asemeni altora din istoria lumii, iar nu si ca Dumnezeu." Acesta este singurul lucru pe care nu trebuie sa il spuna nimeni. De ce? Deoarece, acel om care ar fi spus cuvintele rostite de Hristos, nu ar fi catusi de putin un mare invatator moral. Acela ar fi, in cel mai sigur caz, un nebun sau un diavol. Nici un invatator moral al lumii nu a indraznit a pune izvorul binelui si al vietii in sine insusi.

Trebuie sa te hotarasti. Fie acest om a fost - si este - Fiul lui Dumnezeu, fie El este ceva mai rau chiar decat un nebun. Prin urmare, Il poti acuza de nebunie, alungandu-L de la tine, Il poti scuipa, ca pe un diavol, sau... I te poti inchina cu toata inima ta, numindu-L "Domnul meu si Dumnezeul meu".

Singurele variante posibile sunt acestea trei, a patra neputand exista. Hristos nu ne-a lasat deschisa nici o alta posibilitate, in afara celor trei. Prin urmare, a-L numi pe Iisus Hristos drept "un mare invatator moral", este un non-sens si o lipsa de minte. Nici un mare invatator moral nu s-a numit vreodata pe sine Fiu al lui Dumnezeu si iertator al pacatelor oamenilor.

La un moment dat in viata, fiecare om se vede nevoit a alege una dintre aceste singure trei concluzii ale trilemei legate de persoana Mantuitorului Iisus Hristos. Astfel, unii Il vor numi mincinos, dupa cum a si fost acuzat de farisei, altii il vor socoti nebun, precum a si fost dispretuit de atatia, iar altii il vor numi Dumnezeu, I se vor inchina si Ii vor sluji cu credinta, pana intru sfarsit.

Aceasta abordare a lucrurilor a fost facuta de catre C.S.Lewis, in mai multe pasaje din cartea sa, "Crestinismul, pur si simplu". Ideea este preluata si de catre parintele Nicolae Steinhardt.

Niciun comentariu:

Legaturii Ortodoxe

  1. MITROPOLII, ARHIEPISCOPII, EPISCOPII ROMÂNEŞTI
  2. BISERICI, MĂNĂSTIRI, PAROHII ROMÂNEŞTI
  3. SITE-URI ALE ALTOR BISERICI ORTODOXE
  4. PAGINI PERSONALE
  5. PAGINI DIVERSE
  6. ALTELE