Candela Bisericii arde pentru toţi!



sâmbătă, 2 martie 2013

Arhimandritul SERAFIM MAN s-a mutat la Domnul




  • In dimineata zilei de 12 februarie 2013, la ora 3 si 10 minute, Arhimandritul SERAFIM MAN a trecut in lumea dreptilor si a cuviosilor.

     Arhimandritul SERAFIM (Stefan) Man, s-a nascut la 27 noiembrie 1935, în satul Boiereni, de lânga Rohia. La vârsta de 17 ani, la 23 noiembrie 1952 a intrat în obstea manastirii Rohia, fiind primit de catre staretul Justinian Chira, actualul Arhiepiscop al Maramuresului si Satmarului. Dupa un noviciat de trei ani, la 20 iulie 1955 a fost tuns în monahism primind numele de Serafim. În martie 1957 a fost hirotonit ierodiacon apoi ieromonah slujind la manastire pâna în anul 1959. Din anul 1959, dupa Decretul 410, pâna în 1971 a slujit ca preot în parohiile Cupseni, Baiut si Costeni. În 1971 a revenit la manastirea de metanie iar în anul 1973 a fost numit staret al manastirii Rohia. A condus manastirea pâna în 1984 când, din motive de sanatate (cancer la gât) s-a retras. Preacuviosia Sa a fost cel care în anul 1980 l-a primit pe Nicolae Steinhardt în obstea Manastirii si l-a calugarit. 

     Parintele Serafim Man a absolvit Seminarul Teologic din Cluj – Napoca si a fost licentiat al Institutul Teologic Universitar din Sibiu, promotia 1979.
     În 6 decembrie 1973, de sarbatoarea Sfântului Nicolae, a fost hirotesit Protosinghel, iar la 15 august 1982, de hramul manastirii, a fost ridicat la rangul de Arhimandrit. La 27 decembrie 2012, de sarbatoarea Sfântului Mc. si Arhid. Stefan Preasfintitul Parinte Episcop Justin Sigheteanul i-a acordat în semn de pretuire si respect „Crucea Voievodala Maramuresana”. De sarbatoarea Sfântului Arhidiacon Stefan, numele sfântului pe care l-a primit la botez, a fost ultima data când a slujit Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie si în noiembrie 2010, la împlinirea vârstei de 75 de ani, a primit titlul de Cetatean de onoare al Orasului Târgu Lapus.

     Duminica, 10 februarie s-a marturisit si împartasit si apoi dupa ani de suferinta, s-a stins ca o lumânare ce a ars cu credinta jertfelnica, cu dragoste fata de Dumnezeu, de manastire si de tot poporul cel dreptcredincios, s-a mutat la Hristos Domnul si la Maica Domnului pe care a cinstit-O si iubit atât de mult.

     Un om al rugaciunii si al cartii, cu chip de înger

A iubit biserica, rugaciunea, Sfânta Liturghie. Dupa ce a fost hirotonit a slujit timp de trei ani neîntrerupt si, dupa aceea, iubirea si bucuria cea mai mare era slujirea Sfintei Liturghii si a Sfântului Maslu. A fost duhovnicul monahilor si monahiilor de la manastirile: Rohia, Rohiita, Lapusul Românesc, Casiel, Habra, Breaza, a sutelor de preoti si a credinciosilor din toata tara, dar, mai ales, a Înaltpreasfintitului Arhiepiscop Justinian care s-a marturisit la Preacuviosia sa în urma cu sapte zile. 

     Cu timp si fara timp, în plina zi si în miez de noapte a fost la dispozitia credinciosilor, tuturor dându-le cuvânt de mângâiere si întarire în credinta, exemplu al minunii lui Dumnezeu fiind însusi Preacuviosia sa marturie despre modul cum Dumnezeu l-a vindecat de cumplita boala de care a suferit si l-a tinut între noi timp de 30 de ani.

     A publicat urmatoarele carti: Manastirea Rohia, Editura Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, Cluj - Napoca, 1989; Livada duhovniceasca, Editura Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului si Clujului, Cluj-Napoca, 1990; editia a doua, 2010; Adevaruri traite, Învataturi folositoare, Editura Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, Baia Mare, 1993; Un buchet de pilde si învataturi crestine pentru tineri, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului, Baia Mare, 1995; Crâmpeie de propovaduire din amvonul Rohiei, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului, Baia Mare, 1996; Meditatii duhovnicesti, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului, Baia Mare, 2002; Viata si Acatistul Sfântului Serafim de Sarov, Baia Mare, 2004;Rugaciunea domneasca Tatal nostru – tâlcuire, Editura Proema, Baia Mare, 2007. A publicat multe predici si omilii în revistele teologice.
     Un staret gospodar si jertfelnic.

Arhimandritul Serafim Man s-a preocupat mereu de îmbunatatirea starii patrimoniale si materiale a manastirii. Dintre realizarile sale amintim: construirea „Casei cu Paraclis”, „Casei Poetului”, „Altarului de vara”, aductiunea apei la manastire, introducerea curentului electric, construirea drumului de acces la manastire, zidurile de sustinere din incinta manastirii etc. A condus lucrarile si a lucrat efectiv cu mâinile si bratele Preacuviosiei Sale la toate acestea.

  Înmormântarea Arhimandritului Serafim Man va avea loc vineri, 15 februarie 2013, la Manastirea Sfânta Ana Rohia: de la ora 10 în biserica manastirii, va fi oficiata Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie de catre Preasfintitul Justin Sigheteanul –ucenicul Arhimandritului Serafim Man, iar de la ora 12 va avea loc slujba înmormântarii dupa rânduiala înmormântarii monahilor.
     Vesnica sa-i fie pomenirea si Bunul Dumnezeu sa-i faca parte de odihna împreuna cu dreptii si toti cuviosii !

Obstea îndoliata a Manastirii „Sfânta Ana” ROHIA

Sursa:manastirea-rohia.ro

Niciun comentariu:

Legaturii Ortodoxe

  1. MITROPOLII, ARHIEPISCOPII, EPISCOPII ROMÂNEŞTI
  2. BISERICI, MĂNĂSTIRI, PAROHII ROMÂNEŞTI
  3. SITE-URI ALE ALTOR BISERICI ORTODOXE
  4. PAGINI PERSONALE
  5. PAGINI DIVERSE
  6. ALTELE